Boekdetails

12+ jaar

LEEFTIJDSGROEP

Gegijzeld

  • Auteur: Bert Wiersema
  • Illustrator(s): Vanderperkgroep
  • Jaar van uitgave: 2020
  • Prijs: 7,45 (actuele prijs zie bestel online)
  • Pagina's: 149
  • Uitvoering: Gebonden
  • Uitgeverij: Uitgeverij Mes
  • ISBN: 9789059523616

Martin vindt samen met zijn vriendin Hannah onverwacht een grote schat. Het is zo’n groot geldbedrag dat ze in één klap rijk zijn. Ze besluiten gelijk maar uit te gaan delen in een wat armere straat. Ze hebben niet door dat dit eens tegen hen gebruikt gaat worden.

’s Avonds gaat Martin de koffer met geld ophalen. Hij wordt dan achtervolgd door de eigenaren van het geld, een paar drugsdealers. Hij rent zo hard als hij kan. Tegen Hannah liegt hij hierover. Hij beweert de koffer niet gepakt te hebben, maar toch ligt deze niet meer waar hij lag. Dan wordt Martin ineens samen met zijn ouders gegijzeld. En hij herkent door wie: de eigenaren van de geldkoffer. Ze willen al het geld terug hebben, eerder zijn ze niet vrij. Daarvoor moeten ze alles op alles zetten en gaan ze ver om te gehoorzamen. Als dit voorbij is, zwijgt Martin over de gestolen koffer. Wel vertelt hij dat ze waren gegijzeld en dat de boeven geld terug wilden. Maar Martin heeft een probleem en daardoor moet hij achter de boeven aan. Samen met Hannah gaan ze er in een speedboot op af. Dan gebeuren er allerlei onverwachte dingen… Hoe zal dat aflopen?

Het boek heeft een heldere omslag met een duidelijke illustratie op de voorkant. Het vat de inhoud van het boek goed samen. Ook geeft het goed de sfeer van de inhoud weer: de blauwe lichten van een politie die erop af komt, het verschrikte gezicht van Hannah op de achtergrond. Alles is functioneel en passend bij de inhoud, zo ook de titel die de lading van het boek goed dekt. In het boek zijn verder geen illustraties opgenomen. De tekst is opgedeeld in hoofdstukken met een nummer en titel. De hoofdstuktitels passen goed bij de inhoud.

De personages in dit boek hebben sterke, kenmerkende karaktereigenschappen. Martin kan erg hard rennen, is technisch, ziet veel en heeft veel door. Hannah is vrij, nonchalant en nuchter. Deze eigenschappen worden consequent bij hen gezien. Dat maakt hen sterk. Ook aan de karakters van Martins ouders worden consequent dezelfde dingen toegeschreven. Zijn moeder is de leider en vader is wat zachtaardiger en volgt meestal z’n vrouw. Toch kan ook vader met ideeën komen.

Het boek heeft een heel origineel begin en einde. Je wilt, na het lezen van de eerste bladzijde, gelijk weten waarom Martin dit schrijft. Aan het einde wordt daar weer op teruggeblikt. Deze manier van een verhaal beginnen en eindigen zorgt ervoor dat je sneller in het verhaal zit en meegaat in de hoofdpersoon. Dit komt ook doordat de gevoelens van de personages goed beschreven zijn. Je kunt je erin inleven.

De spanning in het boek had beter gedoseerd kunnen worden. Het wordt soms erg spannend. Er zijn veel spannende gebeurtenissen die elkaar relatief snel opvolgen. Je hebt weinig tijd en kans om even ‘op adem’ te komen. Het boek is geschreven voor kinderen van 10-12 jaar. Voor 10-jarige is het misschien aan de spannende kant, maar dit zal per lezer verschillen. Het is een pakkend boek dat je in één adem wilt uitlezen!

Bestel online

RvL