Het ijzeren gevaar

Stel je een wereld voor zonder auto’s, treinen, bussen en vliegtuigen:   De schrijfster neemt je mee naar het jaar 1839.  Het is de tijd van de postkoets en de trekschuit.  En de eerste stoomtrein!

‘Het ijzeren gevaar’ is het debuut van de schrijfster en redacteur Femke van Werkhoven. Het verhaal speelt zich af in Haarlem,  een paar dagen voor de feestelijke openingsrit van de stoomtrein.

Veel mensen kunnen niet wachten tot die grote dag! Maar de 8- jarige Geertje vindt het maar niets. Ze is bang geworden van alle verhalen over de stoomtrein. Mensen fluisteren dat je ziek kunt worden van een ritje in de stoomtrein . En wat nu als de mensen niet meer met de postkoets van haar vader mee willen? Samen met haar vriend Nelis bedenkt ze een plan om het ‘ijzeren gevaar’  tegen te houden. Ze besluiten de spoorweg te blokkeren. Maar of dat nou zo’n goed idee is?
Het ‘ijzeren gevaar: een spannend kinderboek over de eerste stoomtrein in Nederland. En als je het boek uit hebt, wachten je veel weetjes .

Bestel online

Vormgeving en illustraties
De sprekende gezichten van Geertje en Nelis, de stoomtrein met rookpluim op de achtergrond…  De prachtige illustraties op de voorkant maken de lezer nieuwsgierig! De titel ‘het ijzeren gevaar’ maken de voorkant helemaal af. Dit boek nodigt uit om gelezen te worden! Het boek zelf bevat verder geen illustraties. Dat kan een gemis zijn voor de jonge lezer die naast het lezen van de tekst houvast kan hebben aan illustraties.

 Taalgebruik
De schrijfster Femke gebruikt korte zinnen en heldere dialogen. Dit houdt de vaart in het verhaal. Door haar beeldende taalgebruik is het net alsof je als lezer je in de tijd terug waant. Je kunt de stoomtrein bijna horen aankomen!   De interactie tussen de hoofdpersonen is levendig. Moeilijke woorden legt Femke ‘tussen de regels uit.

Femke heeft bewust gekozen om samen met de lezer ‘terug in de tijd’ te gaan. Het is duidelijk dat geschiedenis haar interesse heeft en dat zij beschikt over de nodige voorkennis. Dat proef je niet alleen in het verhaal zelf maar ook in het laatste hoofdstuk:’ weetjes over de stoomtrein’. Deze grappige weetjes zijn een meerwaarde naast het mooie verhaal.

Doelgroep:
‘Het ijzeren gevaar’ is een boek voor nieuwsgierige jongens en meisjes van 6 tot 10  jaar, die samen  met Geertje en Nelis het avontuur aan durven gaan. Het is  een heerlijk voorleesverhaal om samen te delen en te bespreken. Het leesniveau ligt (te)  hoog: eind groep 5

Oordeel:
‘Het ijzeren gevaar’ is een zeer toegankelijk en laagdrempelig boek over de eerste stoomtrein in ons land.  De schrijfster Femke  heeft overduidelijk kennis van zaken en weet  door haar levendige manier van schrijven, de jonge lezer van het begin tot het eind te boeien!

EW

Boekgegevens

Titel:

Het ijzeren gevaar

Jaar van uitgave:

2020
2020

Aantal pagina’s:

61
61

Uitgeverij:

Uitgeverij Mes
Uitgeverij Mes

Prijs:

7,95 (voor actuele prijs zie Bestel online)
7,95 (voor actuele prijs zie Bestel online)

Deel deze recensie

Follow Me On Instagram

Het Platform Christelijke Kinderboeken promoot het christelijke kinder- en jeugdboek en reikt ieder jaar de EigenWijsPrijs, Het Hoogste Woord en de #YAP uit.

Zoeken

Iets kwijt? Vind het hier ...

© 2023, Alle rechten voorbehouden.