Oog in oog met een reuzenos

Het nieuwste boek van Ineke Kraijo over het leven van een jongen in de oertijd. Tuuk komt overeind en loopt voorzichtig in de richting van het water. Hij moet oppassen dat hij zelf niet in de kuil stapt. De maan gaat schuil achter dikke wolken en geeft nauwelijks licht. Plotseling blijft hij stilstaan. Hij snuift als een hert dat onraad ruikt. Een sterke, dierlijke geur dringt zijn neus in. Hij heeft dit eerder geroken, maar bij welk dier?’ Dit boek dingt mee naar het Hoogste Woord 2019.

Tuuk is 10 jaar. Hij hoort bij de stam van Wijze Wig. Maar hij is niet blij. Van Wijze Wig mag hij niet mee op jacht omdat deze hem te klein vindt en niet sterk genoeg. Daar is Tuuk het helemaal niet mee eens. Hoe kan hij zorgen dat hij toch mee mag?

Tuuk leeft in de oertijd. Hij woont met zijn vader en zusje in een tent. Ze zijn elke dag druk met eten te zoeken of jagen. Tuuks moeder weet heel veel van kruiden en zijn vader is de beste spoorzoeker. Maar Tuuk mag niet mee. Hij moet luisteren naar Wijze Wig, die alles weet en die alle besluiten over hun stam neemt.

Tuuk vraagt zich af of het wel verstandig is als de mannen op jacht gaan, want er komt een storm. De mannen gaan toch en Tuuk moet zorgen dat het goed gaat bij de achterblijvers. Zo heeft hij toch een belangrijke taak. Dan komt de storm. Tuuk kijkt naar de hemel die donkergroen kleurt, als de toppen van de bomen. Een felle windvlaag rukt aan de tent. Takken buigen door. Een bliksemschicht doorklieft de lucht en er klinkt een harde klap.

Oog in oog met een reuzenos is een mooi verhaal over een jongen in de oertijd. Je kunt je door dit verhaal heel goed inleven hoe het was om in die tijd als kind te leven. Je zat niet op school maar leerde heel andere dingen. Vaardigheden waarmee je kon overleven. Je ziet dat Tuuk met 10 jaar al veel verantwoordelijke taken heeft en dat zijn zusje ook ‘haar mannetje’ staat.  Hoe zal het gaan met Tuuk? En met Wijze Wig?

Ik denk dat veel jongens & meisjes vanaf 8 jaar dit een heel mooi , spannend en interessant boek vinden. Misschien leer je met scouting een heleboel ‘survival’-activiteiten. In dit boek zie je dat Tuuk eigenlijk altijd aan het survivallen is. Zijn hele leven is ‘overleven’.  Schrijfster Ineke Kraijo is er altijd heel goed in om een periode uit de geschiedenis helder tot leven te brengen en dat doet ze ook met dit boek.

Een mooi boek met een aansprekend omslag over een tijdperk in de geschiedenis waarover niet zoveel verschenen is voor kinderen. Een aanwinst dus en een must voor de leesbibliotheek op school. Heel veel leesplezier!

AP

 

 

Koop dit boek bij de plaatselijke boekhandel

of BESTEL ONLINE

Boekgegevens

Titel:

Oog in oog met een reuzenos

Jaar van uitgave:

2018
2018

Aantal pagina’s:

88
88

Uitgeverij:

Columbus
Columbus

Prijs:

9.95
9.95

Deel deze recensie

Follow Me On Instagram

Het Platform Christelijke Kinderboeken promoot het christelijke kinder- en jeugdboek en reikt ieder jaar de EigenWijsPrijs, Het Hoogste Woord en de #YAP uit.

Zoeken

Iets kwijt? Vind het hier ...

© 2023, Alle rechten voorbehouden.