De zoon van de pottenbakker

De zoon van de pottenbakker is een raamvertelling, over Ryo. Het is Ryo’s lot zijn vader als pottenbakker op te volgen. Maar, als zijn dorp op een dag wordt aangevallen door een groepje straatrovers en er een mysterieuze krijger verschijnt om hen weg te jagen, weet Ryo dat zijn lot ergens anders ligt. Hij wil niets liever dan toetreden tot de orde van De Verborgenen. Ryo pakt zijn spullen en begint aan een spannende reis.

Dit is een heel bijzonder boek, niet zomaar een boek. Iedereen die van boeken vol actie en avontuur houdt, kan beter ergens anders verder gaan kijken. Dit is een boek voor de dromers en denkers, een boek over leven en leren leven. Een boek over een ‘leven’ zoals we dat in deze 24/7-samenleving niet kunnen voorstellen. Misschien daarom goed: een boek dat je stil zet. Een filosofisch boek over leven met aandacht, over leven in het nu. Over hoe je je leven kunt leiden. Over wat goed is.

Over reizen door het leven. Terwijl je reist, observeer je de wereld. En terwijl je de wereld observeert, kan het voorkomen dat je gaat nadenken over je ideale plek op die wereld.

Over leven met een goede intentie, de juiste houding. Om naar de stem van je hart te luisteren en die te respecteren als deze echt oprecht is. Riyo moet leren om zichzelf helemaal te kennen door na te denken, op de juiste manier te ademen, te mediteren en te oefenen.

Hoofdpersoon in dit bijzondere verhaal is Ryo, de zoon van de pottenbakker, zoals de titel al zegt. Hij leert van zijn creatieve vader wat schoonheid is en hoe het is om met aandacht mooie dingen te maken. Daarom zijn de potten en schalen van Ryo’s vader veelgevraagd en bekend. Toch wil de 12-jarige Ryo weg bij zijn ouders, als hij ziet op wat voor manier iemand in zijn eentje een groep straatrovers benaderd en afschrikt. Het is zo anders, zo respect-afdwingend, dat Ryo hem direct wil volgen. Daar wil hij ook bij horen, dat wil hij ook doen. Maar die persoon, Akio, die Vreemdeling raadt het hem af. Hij vertelt hem dat hij bij De Verborgenen hoort. Als je echt het gevoel hebt dat dit het juiste pad voor je is, dan moet je het doen’. (…)

Ryo krijgt toestemming van zijn vader en gaat op weg naar Kluizenaar Unzen op de Koude Berg, die hem voorbereidt op het leven bij de Verborgenen en waar hij leert om dingen ‘goed’ te doen, waar hij gevechtstraining krijgt. Doorzettingsvermogen, oefening en een geest die dit pad wil bewandelen.

Als de tijd rijp is, reist Unzen met Riyo naar de Verborgenen in het Heuvelkamp, waar hij gevoegd wordt bij de groep van Daiki, Katsuo en het meisje Chou, die ze de ‘Stalen Vlinder’ noemen, een groepje waarmee hij eindeloos oefenen gaat. Op een dag wordt het groepje naar een dorpje gestuurd, dat al een tijdje last van straatrovers heeft. Een van de trainers zal op afstand meereizen.  De vier raken inderdaad in een gevecht belandt en overmeesteren de rovers. Dat geeft hen zelfvertrouwen.

De tijd verstrijkt. Op een dag roept Akio iedereen bij elkaar en vertelt over Keizer Hayato die  een natie van het land (Japan) probeert te maken. Akio is bij de keizer op bezoek geweest. ‘De Verborgenen zullen niet langer verborgen zijn in het Nieuwe Keizerrijk’. Daarom is het Heuvelkamp uitgenodigd om bij de keizer te laten zien wat ze kunnen. Ryo mag gelukkig ook mee, als Verkenner. Ze gaan op pad. Dan ontdekt Ryo tot zijn verbijstering wat de ware aard van de uitnodiging van de keizer was.

In de tijd erna heeft Ryo zijn geleerde vaardigheden hard nodig. ‘Achter mij is het smalle pad weggevallen, weggespoeld door het ruige weer. Voor mij is de weg onduidelijk, gehuld in dichte mist. Daarom loop ik gestaag verder, stap voor stap, ademhaling voor ademhaling, over de onzekerheid van dit slingerende bergpad’.

Een bijzonder, mooi, rustig  en soepel geschreven (en vertaald) verhaal vol levenswijsheid. Het is beter om je met volle overtuiging te richten op wat je aanspreekt en waar je van houdt’.

Dit boek is uitgegeven bij Callenbach, wat een ‘algemeen’ christelijke inhoud suggereert/pretendeert. Dit boek heeft eerder een boeddhistische inslag, een oosterse filosofie achter de dingen. Niettemin is het een boek om met plezier te lezen en te genieten van de rustige levenswijsheid.

Ons leven ligt niet vast. We leren onze ware aard niet kennen om ons er vervolgens aan vast te klampen. (…) …leren we langzaam maar zeker wat onze ware aard zou kunnen zijn. Deze veranderlijkheid, deze onzekerheid, blijft bestaan tot aan je dood. En wie kan zeggen wat er daarna gebeurt?

AP

 

Koop dit boek bij de plaatselijke christelijke boekhandel

of BESTEL ONLINE

Boekgegevens

Titel:

De zoon van de pottenbakker

Jaar van uitgave:

2018
2018

Aantal pagina’s:

288
288

Uitgeverij:

Callenbach
Callenbach

Prijs:

16.99
16.99

Deel deze recensie