Boekdetails

12+ jaar

LEEFTIJDSGROEP

Buitengewoon

Bijbels dagboek voor tienerjongens

  • Auteur: Bert Bos, Pieter Both, Martijn Dekker, Rene Fransen, Samuel Gerrets, Marco Koffeman, Embert Messelink, Hans Mijnders, Mark Stoorvogel. Quintijn Tempelman
  • Jaar van uitgave: 2018
  • Prijs: 14.95
  • Pagina's: 230
  • Uitvoering: Paperback
  • Uitgeverij: Columbus
  • ISBN: 9789085433743

In dit Bijbels dagboek worden tienerjongens verrast en uitgedaagd; ze ontdekken dat de Bijbel meer te maken heeft met het gewone leven dan ze denken…

Als echte jongensmoeder met drie stoere, energieke en eigentijdse zonen, word ik echt blij van deze uitgave! Dit is een boek dat aanspreekt bij tienerjongens, met als mooiste doel dat ze bij Jezus mogen komen, hem mogen volgen en met een buitengewone God mogen leven!

Elke dag in de bijbel lezen is voor tieners niet heel gebruikelijk, merk ik bij mijn eigen jongens. Met dit dagboek ging dat makkelijker. Ze leren een buitengewone God kennen die alles te maken heeft met hun gewone leven.

Inhoud:

Elke week heeft zes dagboekstukjes, van maandag tot en met zaterdag. De weken hebben een thema (bijvoorbeeld vriendschap, sport, lijden en dood, de natuur)  en sommige thema’s komen vaker voorbij. De thema’s zijn helemaal geschikt voor de tieners van nu!

De weken hebben steeds dezelfde opbouw: op maandag een intro, op dinsdag een verhaal, woensdag is ‘wetenschap’ aan de beurt, donderdag ‘de diepte in’, vrijdags is ‘inspiratie’-dag en op zaterdag mochten de jongens ‘zelf nadenken’.
Boven elk stukje staat een verwijzing naar het Bijbelgedeelte. Dit zijn vaak een paar verzen, een mooie lengte voor ze om zelf te lezen. Aan de hand van dit Bijbelgedeelte wordt er een stukje uitleg gegeven, of zijn tips, nadenkertjes of ervaringen opgeschreven. Wij vonden deze stukjes pakkend, herkenbaar en realistisch geschreven.

Zowel de onderwerpen als de manier van schrijven zorgen ervoor dat dit dagboek inspirerend is voor de wat oudere tienerjongens (op het voortgezet onderwijs). Ook voor tieners die nog op de basisschool zitten is het zeer bruikbaar, met uitzondering van een aantal stukjes m.b.t. de onderwerpen ‘keuzes maken’ en ‘seksualiteit’. Als moeder vond ik het bijvoorbeeld lastig om met onze jongens uit de groepen zeven en acht te praten over een onderwerp als zelfbevrediging, omdat dat nog niet speelt in hun leven.

Over het onderwerp seksualiteit wordt heel mooi en open geschreven. Er worden diverse onderwerpen belicht zoals seks voor het huwelijk, porno, en dus zelfbevrediging. De auteurs leren de tieners dat seksualiteit het mooiste is dat er is overgebleven uit het paradijs en ze schrijven en heel mooi, liefdevol en open over. Een aantal van de dagboekstukjes over seksualiteit zijn, zoals al gezegd, nog niet geschikt voor jongere tieners, terwijl andere stukjes over seksuele voorlichting juist weer wel ook heel geschikt zijn voor hen.

Auteurs:

Het dagboek is geschreven door tien mannen: Bert Bos, Pieter Both, Martijn Dekker, René Fransen, Samuel Gerets, Marco Koffeman, Embert Messelink, Hans Mijnders, Mark Stoorvogel en Quintijn Tempelman. Achterin het dagboek stellen de mannen zich voor in een kort stukje met een foto. Zo krijgen de tieners een beeld van de auteurs, dat maakt het een stukje persoonlijker. Ze schrijven dat ze hopen ‘dat je door de Bijbel te lezen steeds meer ontdekt hoe buitengewoon God is’. De diverse achtergronden van deze mannen (predikant, bassist, wetenschapper, piloot, schrijver etc.) zorgen voor afwisselende invalshoeken en maken het tot een gevarieerd dagboek.

UIterlijk/vormgeving:

Het dagboek is uitgegeven als een stevige pocket. De gebruikte kleuren (zwart, wit en blauw) zorgen ervoor dat het er strak en stoer uitziet. De lay-out is overzichtelijk, functioneel en helder, echt voor jongens.

N.B. als je het boek snel doorbladert zie je aan de zijkant van de pagina’s een mountainbiker fietsen. Dat vonden mijn jongens heel erg leuk!

LG

 

Koop dit boek bij de plaatselijke boekhandel

of BESTEL ONLINE