Franciscus en de dieren

Piet Grobler kennen we al van het prachtige kleurrijke, vrolijk-makende prentenboek ‘Antonia’. Dezelfde opgewekte, heldere stijl zien we terug in dit prentenboek over Franciscus van Assisi. Al wordt Assisi in dit boek niet genoemd, deze Franciscus wordt wel bedoeld.

Het is het verhaal van Franciscus van Assisi en zijn bijzondere band met dieren. Hij reisde met een ezel door het land en leefde tussen dieren, waar hij zoveel van hield. Grobler noemt in dit boek ‘Ze hielden van alle dieren. En… ze geloofden in het Goede. Mijn inziens kun je dit woord hier ook vervangen door God (en is God hier vervangen door ‘Goede’).

Want Franciscus geloofde in God en zag de dieren als zijn schepsels. Daarom genoot hij ook zo van de dieren. Franciscus maakte de wereld een beetje mooier door zijn vriendelijke manier van omgang met de mensen en de dieren. Hij groette iedereen vriendelijk en praatte zelfs met de vogels. Die luisterden naar hem en bleven stil zitten. Hij redde een konijn uit een strik, waarna het dier bij hem wilde blijven. Hij bevrijdde vissen uit een net en ze zwommen vrolijk verder. Hij bevrijdde een dorp van een wolf. De wolf luisterde naar hem en de dorpsbewoners beloofden voortaan voor de wolf te zorgen.

‘Het duurde niet lang of een gevaarlijke bloeddorstige wolf sprong op hem af. ‘Stop’, zei Franciscus. En hij stak een hand vooruit. De wolf stond stil. ‘Rustig maar’, zei Franciscus. ‘Als jij niemand doodt, hoef je voor niemand bang te zijn’. De wolf liet zijn kop zakken en liep naar Franciscus toe.

Grobler maakte er opnieuw een prachtig, liefdevol, kleurrijk prentenboek van, met een mooi verhaal en onder het motto: ‘Wie goed doet, goed ontmoet’. Een harmonieus, vredevol verhaal. De illustraties zijn prachtig, kleurrijk en allemaal even mooi en sprekend.

Om vaak voor te lezen en samen te bekijken, natuurlijk ook op dierendag (maar dat niet alleen). Dit boek is iets voor iedereen van 4-94 jaar.

AP

 

 

Koop dit boek bij de plaatselijke boekhandel

 

 

Boekgegevens

Titel:

Franciscus en de dieren

Jaar van uitgave:

2018
2018

Aantal pagina’s:

Uitgeverij:

Lemniscaat
Lemniscaat

Prijs:

14.95
14.95

Deel deze recensie