Boekdetails

Kinderen & geloven

Het water in

  • Auteur: Aisha Meel
  • Illustrator(s): Aisha Meel
  • Serie: Wonderwolk
  • Jaar van uitgave: 2018
  • Prijs: 9.95
  • Pagina's: 24
  • Uitvoering: Hardkarton
  • Uitgeverij: Wonderwolk
  • ISBN: 9789082585254

Het water in is een prentenboek over de doop, gedoopt worden en wat dat betekent, speciaal voor de allerkleinsten. De doop wast je schoon, niet alleen je uiterlijk, maar ook je hart.

Inhoud
Sara en Tom spelen buiten. Oh oh… ze zijn helemaal vies geworden! Wat nu? Tom weet iets. Ze gaan naar de rivier en wassen zich daar helemaal schoon. Opeens horen ze lawaai. Wat gebeurt daar? Het is een doopfeest. Jezus doopt een man in de rivier. ‘Nu is ook je hart schoon’, zegt Jezus.

Illustraties
Voor de illustraties zijn zachte kleuren gebruikt, veel groen en blauw. Door het kleurgebruik is het een boekje dat meteen opvalt. De vormgeving van de illustraties is heel geschikt voor peuters. De illustraties vullen de hele bladzijde, de tekst staat er in het wit in. Het geheel oogt daardoor rustig. Speciaal leuk zijn de twee illustraties waarop de man onder water gedompeld wordt (met zijn neus dicht, donkere kleren aan) en weer bovenkomt (met stralende sterretjes om zich heen, lichte kleren aan). Goed getroffen, feestelijk.

Doelgroep
Het boekje is geschreven voor peuters en kleuters. De illustraties, het kleurgebruik en de lengte van de tekst sluiten hier goed bij aan. Het is erg leuk om dit boekje met jonge kinderen te lezen tijdens of rond een doopdienst.

Vormgeving
Het water in  is een vierkant prentenboek (hardcover) dat er verzorgd, lief uitziet. De woorden die wat harder moeten klinken, zoals ‘halleluja’, ‘plons’ en ‘hoera’ staan in een groot lettertype.

Taalgebruik

In eenvoudige zinnetjes wordt de inhoud van de doop duidelijk verwoord. De tekst is goed voor te lezen. Wat opvalt is dat hoofdletters en interpunctie grotendeels ontbreken.

Godsbeeld
Jezus is degene die je schoon kan wassen van al je foute dingen. Dan kan je bij Hem horen, Hij houdt van jou!

Fragment
‘nu ben je echt schoon,’
zeg Jezus tegen de man
‘je haren, je kleren, je handen,
maar ook je hart is nu schoon
alle foute dingen die je hebt gedaan
heb Ik weg gewassen
Ik hou van jou!’

Oordeel
Het water in is een mooie aanvulling op de doopboeken zie er al zijn. Hoewel er in het boek een volwassen man gedoopt wordt, is het bij zowel kinder- als volwassendoop goed te gebruiken om de betekenis van de doop uit te leggen. Door het verhaal te vertellen vanuit de kinderen Sara en Tom sluit het goed aan bij de doelgroep.

+ betekenis van de doop uitgelegd in eenvoudige zinnen
+ goed getroffen ‘doop-illustraties’
+ sluit goed aan bij doelgroep allerkleinsten

Deze serie vriendelijke en laagdrempelige prentenboekjes voor peuters en kleuters zijn heel geschikt als doop- en kraamcadeautje, voor thuis/gezin, maar ook voor crèche, peuterspeelzaal en kinderopvang. Kijk ook bij Wonderwolk.

GO

 

Koop dit boek bij de plaatselijke (christelijke) boekhandel of

BESTEL ONLINE