Jong geleerd, oud gedaan. Dat geldt zeker ook voor het lezen van de Bijbel. Dit boek biedt een leesplan voor de Bijbel dat kinderen van ongeveer 10 jaar hierbij helpt. In een jaar komen alle Bijbelboeken aan de orde. Verwerkingsmogelijkheden dragen ertoe bij dat kinderen echt even stil staan bij wat ze hebben gelezen.
Inhoud
Voor wie op zoek is naar een praktisch, kort, maar wel inhoudelijk bijbelleesgidsje voor kinderen is ‘In een jaar door de Bijbel’ een perfect boek. Het is een echt invulboek waar het kind zelf in mag schrijven!
Het boek volgt de Bijbel van Genesis tot en met Openbaring, en behandelt ook minder gebruikelijke bijbelboeken zoals Leviticus, Ezra en Hooglied. Elke week heeft een titel en start op zondag met een kort stukje tekst, ruimte voor gebedspunten en een bijbeltekst om over te schrijven. De titels zijn origineel en inspirerend, zoals ‘Bloed en stof’ bij een week over Leviticus en Numeri, of ‘In de verte kijken’ bij de week over Jesaja.
Daarna volgt voor de rest van de week elke dag een kort bijbelstukje, dat je zelf moet opzoeken en een eenvoudige, inhoudelijke vraag of opdracht om een tekst over te schrijven.
Vormgeving en illustraties
De vormgeving is toegankelijk en modern. Elke weekthema wordt begeleid door een landschapsfoto in unicolor. Pictogrammen verduidelijken de opdrachtjes per dag. De invulblokjes zijn gekleurd en daardoor goed aangegeven. Omdat het boek aardig dik is en een pocket is, blijft het moeilijk open liggen en is het lastig plat te krijgen als je er met pen in wilt schrijven.
Taalgebruik/ christelijk karakter
Het boek is een christelijk bijbelstudieboekje voor kinderen. Af en toe bevat het wat ouderwets aandoende termen; de naam ‘Heere’ wordt bijvoorbeeld nog gebruikt. Heel sterk aan dit boek is dat het, op enige uitzonderingen na, niet sturend is. Kinderen mogen zelf de Bijbel ontdekken. Uiteraard is er een keuze gemaakt in teksten. Maar de vragen die de lezer, het kind dus, moet beantwoorden zijn eenvoudige opzoekvragen, waardoor het kind steeds meer kennis van de Bijbel opdoet. Voorbeeld: Leesgedeelte Jesaja 53:1-6, vraag: ‘Wat zullen de mensen doen als ze deze Koning zullen zien?’ (vers 3). Nergens wordt het kind gevraagd ‘Wat vindt jij daarvan? Wat zou jij doen?’, vragen die door mijn kinderen altijd met een schouderophalen worden beantwoord. Ik vind deze ‘schoolse’ en open manier heel verfrissend! Ook fijn is dat er per week een aantal keer alleen gevraagd wordt om een bijbeltekst op te zoeken en over te schrijven; een heel nuttige bezigheid waardoor de tekst in het hart kan landen!
Oordeel
+ Korte stukjes, heel inhoudelijk
+ Zet kinderen zelf aan het werk door open vragen
+ Over het algemeen zonder ‘les/ moraal/ dogmatiek’, verfrissend!
+ Bijbelteksten overschrijven is een mooie, eenvoudige en nuttige werkvorm!
MV