Boekdetails

6 - 12 jaar

LEEFTIJDSGROEP

De buurvrouw van Pieter is ziek

Voorleesboek over iemand met kanker in je omgeving

  • Auteur: Willemieke Kloosterman- Coster
  • Illustrator(s): Anita Engelen
  • Serie: Pieter deel 6
  • Jaar van uitgave: 2021
  • Prijs: 12,95 (actuele prijs zie Bestel nu)
  • Pagina's: 48
  • Uitvoering: Gebonden
  • Uitgeverij: De Banier
  • ISBN: 9789087184520
  • Bestel nu

Bas, de buurjongen komt vaak bij Pieter spelen omdat zijn moeder naar het ziekenhuis moet. Ze heeft kanker. De moeder van Bas krijgt medicijnen om de kanker te stoppen, maar ze wordt er juist heel ziek en moe van. Zal de buurvrouw wel beter worden? vragen Pieter en Bas zich af.

Het onderwerp kanker kan een beladen onderwerp zijn om over te praten vanwege de grote impact op de zieke en zijn of haar omgeving. Het boek ‘de buurvrouw van Pieter is ziek’ biedt de mogelijkheid om aan de hand van het verhaal met kinderen in gesprek te gaan over kanker. Willemieke Kloosterman-Coster geeft in het nawoord aan dat het boek een eenvoudige uitleg van kanker geeft en dat het verhaal nooit volledig is. Kinderen leren meer over kanker aan de hand van de ziekteverschijnselen van Bas zijn moeder, de behandelingen die zij krijgt en wat de ziekte met het gezin doet.

Het verhaal is op een duidelijke manier geschreven, eventuele moeilijke woorden en medische termen worden op een in de verhaallijn passende manier uitgelegd. Kinderen vanaf 6 jaar zullen zich kunnen identificeren met de hoofdpersonen uit het verhaal als zij zelf iemand met kanker in hun omgeving kennen.

Naast het verhaal bevat het boek ook vragen om met kinderen over na te denken. Deze vragen hebben vooral betrekking tot het verhaal, zoals ‘waarom is Bas boos, denk je?’. Andere vragen doen een beroep op de ervaringen van de lezer, bijvoorbeeld ‘Buurvrouw Gerjanne krijgt chemokuren. Zijn er ook andere manieren om te vechten tegen kanker? Hoe is dat bij degene die jij kent?’. Zoals uit de twee citaten blijkt, wordt de lezer echt aan het denken gezet. Daarnaast doen de vragen over het verhaal een beroep op de vaardigheid begrijpend lezen. Hierdoor is het boek ook geschikt voor kinderen uit groep zeven of acht.

Pieter en Bas komen uit een christelijke omgeving, dit is bijvoorbeeld terug te zien in het bijbel lezen na het eten of het bidden om kracht voor buurvrouw Gerjanne.

Het boek De buurvrouw van Pieter is ziek is een uniek boek waarin het onderwerp kanker op een eenvoudige manier wordt uitgelegd en de gelegenheid biedt om hierover met kinderen in gesprek te gaan. Het vriendelijke karakter van het boek en de bijhorende vragen maken het boek geschikt voor alle kinderen vanaf groep drie!

RMH