Boekdetails

Kinderen & geloven

Onder de slip van Zijn mantel

  • Auteur: B. Florijn
  • Illustrator(s): J. beckman
  • Jaar van uitgave: 2021
  • Prijs: 9.90
  • Pagina's: 80
  • Uitvoering: Gebonden
  • Uitgeverij: Den Hertog
  • ISBN: 9789033110832
  • Bestel nu

Alexander Peden zwerft door het ruige Schotland van rustplaats naar rustplaats. Bevelhebber Claverhouse zit achter hem aan omdat hij het land wil zuiveren van Gods kinderen. Dominee Peden merkt dat de HEERE voor hem strijdt. Tijdens de jachten zingt dominee Peden graag psalmen (Gij zijt O Heer, een schuilplaats in gevaren). Tijdens die zwerftochten door Schotland mag hij tot rust komen bij zijn vrienden de familie Livingstone. John Livingstone en zijn vrouw mochten op latere leeftijd ouders worden van de verstandelijk beperkte Jimmy. Jimmy kan niet praten en begrijpt weinig. Maar als er over de Heere en Zijn dienst wordt gepraat snapt hij alles. Kleine Mac leeft als veehoeder bij een wrede baas. Als de soldaten bij zijn wrede baas op bezoek komen, om informatie in te winnen over dominee Peden. Een soldaat neemt Mac apart en vertelt hem wat de soldaten van plan zijn. De soldaat vraagt of hij Peden wil waarschuwen, Mac durft niet maar doet het toch, als zijn baas merkt dat hij weg is geweest slaat hij hem in elkaar. Mac mag bij de familie Livingstone blijven. Dominee Peden moet veel vluchten. Toch zal Claverhouse hem niet te pakken krijgen. De Heere  zal er voor zorgen dat dominee Peden in vrede zal sterven.

Vormgeving
Het boek heeft binnenin 5 illustraties. Op de cover staat een ingekleurde illustraties van dominee Peden op zijn paard.

Taalgebruik
Het taalgebruik in het boek is ouderwets. Er staan veel woorden in die kinderen van tegenwoordig niet meer gebruiken.

Als John aan hen denkt, licht zijn gelaat op. Hij is blij dat Mac bij hen is. Nu heeft moeder Livingstone weer iemand voor ze kan zorgen. En Mac is zo’n aardig jongske. John zet zijn paard tot groter spoed aan.     

Omdat het een herdruk is, is het jammer dat ze deze woorden niet hebben hertaald naar hedendaagse woorden. Het boek zou prettiger te lezen zijn.

Leesbeleving en leesplezier
Toch is het verhaal mooi om te lezen.

+ Kinderen van God in de tijd van vervolging, die mogen wonen in de schaduw van de Almachtige (psalm 91.

– Het ouderwetse taalgebruik

EB