Boekdetails

Nikki

  • Auteur: Joke Troost
  • Jaar van uitgave: 2014
  • Prijs: 14.95
  • Pagina's: 152
  • Uitvoering: Paperback
  • Uitgeverij: Plateau
  • ISBN: 9789058040978

Aan de buitenkant van dit boekje kun je eigenlijk al voelen wat het onderwerp van het boek is: Er zijn scherpe krassen op het boek gepreegd. Een mooie trend om als uitgever via het omslag van het boek het onderwerp te communiceren. Iets vergelijksbaars deed KokBoekencentrum met het spierwitte omslag bij het boek ‘Albino’.

Auteur Joke Troost wil met ‘Nikki’ het onderwerp ‘automutilatie’ aan de orde stellen en bespreekbaar maken. Over ditzelfde onderwerp kwam bij uitgeverij Callenbach ook Daisy – Wat te doen als alles pijn doet. uit.

Nikki is een vrolijke en sportieve tiener, die naast haar schoolwerk meedoet in het jongens-basketbalteam van school. Ze heeft vriendinnen en een lieve vriend Matthijn. Alles verandert voor haar als er iets gebeurt na het basketballen, waardoor haar hele leventje op de kop komt te staan. Ze vertelt niemand over het gebeurde, maar ontwikkelt angsten, en is bang als mannen te dicht bij komen. Om haar pijn niet te voelen, gaat ze zichzelf snijden, wil ze andere pijn voelen.

In Nikki laat Joke Troost zien wat er gebeurt als leraren laten merken dat ze iets doorhebben. Een mannelijke leraar kan niets doen -in het geval van Nikki -omdat een man de oorzaak van haar problemen is. Een mevrouw in de bus ziet haar krassen, kijkt begrijpend, maar laat haar verder gaan en bemoeit zich er niet mee. Nikki had achteraf liever gehad dat deze mevrouw wél iets gedaan had. Ook bij een van haar vriendinnen werkt openheid niet. Deze vriendin doet hetzelfde en reageert laconiek. Gelukkig weet een van de leraren toch door het bastion te dringen en schakelt hulp in.

Joke Troost schreef met dit boek een ‘zelfhulpboek voor tieners/pubers’ die te maken hebben met automutilatie of die zichzelf krassen. Ze wil laten zien dat je verstoppen achter je probleem niet helpt, dat je er niet verder mee komt. Dat ze zelf uiteindelijk uit de vicieuze cirkel van het probleem is gekomen en dat het goed kan komen, wil ze laten zien met dit boek. Ze wisselt in dit boek het verhaal van Nikki af met brieven van ‘Nikki van nu’ aan ‘Nikki van toen’

‘Nikki’ blinkt niet uit door prachtig taalgebruik, maar wel door het aanreiken van gesprekspunten over dit onderwerp. Het kan aan het denken zetten of mensen helpen alert te zijn. Zien we welke tieners/pubers altijd wegkijken, geen contact willen, wie heeft altijd kleren met lange mouwen aan.

AP

 

Koop dit boek bij je plaatselijke (christelijke) boekhandel

of

BESTEL ONLINE