Onésimus

Patricia St. John schreef ‘Onésimus’, en prachtig verhaal dat je meeneemt naar de tijd van de eerste christenen ten tijde van de brieven van Paulus en zijn zendingsreizen door het huidige Turkije en Griekenland.

Het verhaal is gebaseerd op het Bijbelboek over Onesimus, de slaaf van de rijke Filémon, die in de omgeving van het huidige Pamukkale in Turkije woont. De vader van Onesimus was eens een Griekse geleerde, maar is tijdens een reis gevangen genomen en tot slaaf gemaakt. Zijn zoon Onesimus verlangt eveneens als zijn vader naar vrijheid en zint op een leven zonder meerdere.

Voor de lezers die de brieven van Paulus (Nieuwe Testament) gelezen hebben, is dit een blik achter de schermen. Door dit verhaal krijg je idee van het dagelijks leven in die tijd, de pracht en praal van de tempels en de afgodendienst van Artemis in Efeze en Athene, de drukte van handel en de havenstad Korinthe, de hardheid van het oude Rome, de wreedheid van keizer Nero en zijn gladiatoren. Door de handelsreizen van Onesimus’ meester Filemon en de vluchtreis van Onesimus later maak je er van ‘dichtbij’ kennis mee. Het boek geeft een beeld van de verbazing over en het verlangen naar de nieuwe godsdienst die Paulus verkondigde en hoe mensen soms tegen wil en dank toch bij deze godsdienst uitkomen. Wat dat betreft is het ook een heel herkenbaar beeld voor onze tijd.

Het is ook een echt ‘Patricia St. John’ boek, zij schrijft in vrijwel al haar boeken over ‘echte mensen’, met verlangens, maar ook met menselijke fouten. Telkens laat ze daarin de weg naar en het verlangen naar vergeving zien. Vergeving die ook altijd bevrijdend werkt. De Britse auteur Patricia St. John is een auteur die praktizerend christendom voluit en verlangend beschrijft. Een fijne auteur. Ze leefde van 1919-1993 en was verpleegster en zendelinge. Uitgeverij Bagage brengt nu haar roman ‘Twice freed’ als ‘Onésimus’ in een nieuwe bewerking uit vanwege het nog altijd boeiende verhaal en de setting van het boek in Turkije, Griekenland en Rome

Onesimus is een jonge jongen, een puber. Zijn verlangen naar vrijheid is levensgroot en wordt versterkt door zijn ontmoeting met Irene, de dochter van de rijke koopman Polemon. Voor Polemon is geld en bezit het belangrijkste. Telkens weer beloven Onesimus en Irene ze elkaar ooit terug te zien. Vindt Onesimus ooit de vrijheid waarnaar hij zo verlangt?

Een prachtig boek waarin de brieven uit het Nieuwe Testament tot leven komen. Voor wie van plan is de zendingsreizen van Paulus in Turkije en Griekenland na te reizen is dit verhaal een prachtige voorbereiding.

Voorin deze pocket is een kaartje van het beschreven gebied met een overzicht van de plaatsnamen uit Bijbelse tijd opgenomen, waarbij de huidige naam genoemd wordt. Door middel van de QR-code is nog meer informatie over plaatsen te vinden.

Uitgeverij Bagage geeft boeken uit die zich afspelen in vakantielanden.

AP

 

Koop dit boek in de plaatselijke boekhandel

of

BESTEL ONLINE

Boekgegevens

Titel:

Onésimus

Jaar van uitgave:

2019
2014

Aantal pagina’s:

180
228

Uitgeverij:

Uit het Woord der Waarheid
Bagage

Prijs:

€ 8,95
15.00

Deel deze recensie