Ronnie wordt tijdens de les uit de klas gehaald. Het blijkt bij de politie en maatschappelijk werk bekend te zijn dat er bij hem thuis problemen zijn met zijn ouders. Hij wordt overgebracht naar een pleeggezin en moet naar een andere school in een andere stad. Weg school, weg vrienden. Ronnie is woedend, er is zomaar ‘over hem’ beslist. En zijn broer komt in een ander gezin in een andere stad.
Hans Mijnders laat in dit boek zien hoe het voor kinderen/tieners is als ze uit hun bekende wereldje in een andere wereld, een pleeggezin geplaatst worden. Natuurlijk is Ronnies thuissituatie niet ideaal, maar het is wel zijn thuis, zijn ouders, zijn gezin, die van elkaar houden. Ronnie heeft ook nog een broer. Die is ook zomaar uit zijn leven verdwenen. Hij heeft het gevoel dat er óver hem beslist wordt. Daarnaast krijgt hij te maken met Jeanine, als contactpersoon, iemand die naar Ronnies idee niet naar hem luistert en waar hij niks mee heeft.
Eigenlijk is zijn pleeggezin best wel ok, met leuke kinderen, die Ronnie vrolijk plagen. Er zijn huisregels in het gezin, waar Ronnie vanuit huis helemaal niet aan gewend is. Dat vindt hij lastig. Het boek laat zien dat het omgaan met een pleeggezin, pleegkind, begeleider, pleegouders laveren is, rekening houden met gevoeligheden, luisteren naar elkaar, regels. Ingewikkeld en lastig, waar een fout, verkeerde inschatting gauw gemaakt is.
Zo is het ook met Ronnie. Hoewel hij het goed heeft bij zijn pleeggezin is het lastig voor hem. Gelukkig komt Moreno, als nieuwe begeleider, die wel goed naar hem luistert. Er gaat van alles goed en ook mis. Hij krijgt baantjes, maar raakt ze door zijn eigen schuld ook weer kwijt. Hij heeft problemen op school, maar ook een vriendinnetje. Eigenlijk gaat het vooral goed op de plekken waar Ronnie zichzelf kan zijn, op zijn stage in het verzorgingshuis.
Mijnders laat met dit verhaal een inlevend inkijkje zien in de wankele wereld van het pleegkind, geschreven met humor en een randje romantiek. J/m11+
AP
Koop dit boek bij de plaatselijke boekhandel