Boekdetails

12+ jaar

LEEFTIJDSGROEP

Nergens meer veilig

  • Auteur: Jan Heerze
  • Jaar van uitgave: 2014
  • Prijs: 14.99
  • Pagina's: 159
  • Uitvoering: Gebonden
  • Uitgeverij: Leopold
  • ISBN: 9789025865962

Arnhem, september 1944. Het verhaal over een week in het leven van de 12-jarige Maaike tijdens de slag bij Arnhem. Ze moeten de stad uit vluchten, voelen zich even veilig in Burgers Dierenpark, maar ook daar moeten ze weer weg. Waar zijn ze wel veilig?

Wat kan er in een week allemaal gebeuren en veranderen in je leven. De 12-jarige Maaike ligt op een zondag een boek te lezen, terwijl er ondertussen een luchtalarm door de straten dreunt. Maar haar 5-jarige broertje is gewoon buiten aan het rondfietsen en vindt het allemaal vooral spannend en ziet het meer als avontuurlijk vuurwerk. Terwijl er rondom Maaike  granaten ontploffen moet ze haar broertje ophalen. Haar vader is ‘vanwege verzetswerk elders ondergedoken, aan het werk in de Noordoostpolder’. Terwijl Maaike, haar moeder en broertje zich installeren in de kelder van het huis, komt Jelle, klasgenoot en vriendje van Maaike huilend aanrennen. Zijn oom en tante zijn omgekomen bij een bombardement en hij kan nergens heen.

Overal zijn gevechten in de stad en bombardementen. Ze zitten in het centrum van de slag om Arnhem. Ze krijgen de mogelijkheid mee te gaan naar een veiliger deel van de stad, maar Maaikes moeder weigert mee te gaan. Mam, straks vechten ze hier wel in de straat. Ze zitten vlakbij (…) ‘Maaike, je weet niet waar het veilig is,’ zegt mamma. ‘Het is oorlog, er kan van alles gebeuren’ (…)

Er ontstaat een stille strijd tussen Maaike, die haar moeder maar eigenwijs vindt. Jelle probeert via briefjes  aan zijn vader door te geven dat hij veilig is. Moeder verzorgt een Engelse soldaat die gewond is geworden. Maaike krijgt een telefoontje van haar vader, waarvan ze de helft aan haar moeder vertelt. En moeder blijft twijfelen wat ze moeten doen: blijven of weggaan. Uiteindelijk moeten ze wel weg en vluchten naar Burgers Dierenpark, waar opa werkt. Misschien kunnen ze daar terecht. Maar ook daar zijn ze niet veilig meer en vluchten ze toch naar Apeldoorn. Maar voor ze daar zijn…

Jan Heerze geeft, in een prettige stijl, in dit boek een mooi tijdsbeeld van een korte periode uit de oorlogstijd, waardoor je begrijpt dat onzekerheid, angst, ontberingen, moed, keuzes maken, doorgaan en volhouden bij de angstige oorlogstijd horen. En dat moeders dan ook niet altijd weten wat ze moeten doen…

Het Burgers Dierenpark in Arnhem heeft een kleine rol in het boek. Maaike en Jelle helpen hun opa en de familie Van Hooff bij het werk in de dierentuin. Dan merk je dat ook dieren last hadden van de oorlogstijd en soms zijn omgekomen. Lees over dit onderwerp ook Een aap op de WC dat over de Rotterdamse dierentuin in oorlogstijd gaat.

Aanrader, 11+

NB Omdat het 17 september ’17 70 jaar geleden is dat de Slag bij Arnhem plaatsvond, is die zaterdagmiddag (13.30u)  de presentatie van ‘Nergens meer veilig‘ door Jan Heerze in Burgers Zoo in Arnhem. Knoop er een dagje dierentuin aan vast. Via deze site kun je je aanmelden.

Lotte (11 jr.): Ik vond het heel interessant om via dit boek meer te weten over de oorlog. En ik vond het verrassend te ontdekken dat Maaike eigenlijk veel slimmer was dan haar moeder. Dit boek las ik tegelijk met twee andere boeken, maar dit boek vond ik het leukst!

 

Koop dit boek bij de plaatselijke boekhandel of BESTEL ONLINE