Boekdetails

12+ jaar

LEEFTIJDSGROEP

Gevaarlijk geheim

  • Auteur: Jan Heerze
  • Jaar van uitgave: 2017
  • Prijs: 14.99
  • Pagina's: 168
  • Uitvoering: Gebonden
  • Uitgeverij: Leopold
  • ISBN: 9789025872182

Apeldoorn, september 1942 – mei 1943 – De 15-jarige Ward en Minke zijn twee middelbare scholieren in oorlogstijd. Hoewel ze overdag ‘gewoon’ naar school gaan, bestaat hun leven uit meer dan alleen huiswerk maken. Ze (moeten) leren leven met ‘horen, zien en zwijgen’.

‘Ze pakt een beeldje dat altijd op haar tafel staat. Een grappig ding. Het zijn drie aapjes die hun voorpoten tegen hun kop houden: een tegen zijn mond, de tweede tegen zijn ogen, de derde tegen zijn oren. ‘Jullie hebben hier allemaal wel eens naar gekeken. Ik wil jullie vooral wijzen op het eerste aapje. Ons land is bezet. Woorden kunnen op een verkeerde plaats terechtkomen’. Ze houdt het beeldje omhoog. ‘Dit wilde ik jullie voorhouden. Allemaal’.

Ward helpt zijn oudere broer Henk met het rondbrengen van illegale krantjes. Als hij het te gevaarlijk vindt worden, vraagt hij zijn klasgenootje Minke, ‘zijn reddingsboei’  mee. Ook Minke is, wat betreft oorlogsactiviteiten, geen onbeschreven blad. Gaandeweg worden ze samen steeds meer betrokken bij verzetsactiviteiten. Henk kan nog net op tijd ontsnappen en duikt onder.

Ex-klasgenoot Roosje is ondergedoken als kinderverzorgster in een psychiatrische instelling ‘Het Apeldoornsche Bosch’. Ze lijkt daar lange tijd veilig, totdat…  Minke en Ward proberen haar mee te krijgen uit de instelling, maar Roosje maakt een andere keus. ‘…Als ik zou willen, kan ik onderduiken. Ik weet dat jij dat wilt, maar ik kan de kinderen niet alleen laten. ik wil zo graag…. Daarna voelen ze zich heel verantwoordelijk voor Tamar, het kleine zusje van Roosje. Kunnen ze haar veilig ondergedoken houden?

Ook op de HBS is niet alles wat het lijkt. Welke leerlingen kun je vertrouwen, welke leraren? Andersom hebben ook de leraren hun kijk op de leerlingen. Ze knijpen zo nu en dan een oogje dicht, wat betreft prestaties. Want leren en tegelijk heftige dingen zien of horen, gaat je niet in de koude kleren zitten.

Een mooi, geloofwaardig tijdsbeeld van Jan Heerze, die de oorlog zelf als kind meemaakte. Hij schrijft in een prettige stijl, met een vleugje romantiek, over een half jaar Tweede Wereldoorlog in omgeving Apeldoorn, halverwege de oorlog, waarbij niemand in die tijd had kunnen denken dat de oorlog nog wel twee jaar zou duren.

Een aantal personages in het verhaal hebben echt bestaan, zoals Ewout, Heidi en Roosje.

Aanrader, 11+

AP

 

Koop dit boek bij de plaatselijke boekhandel of BESTEL ONLINE