Boekdetails

12+ jaar

LEEFTIJDSGROEP

Middernachttrein

  • Auteur: Els Florijn
  • Illustrator(s): Peter Nuyten
  • Jaar van uitgave: 2015
  • Prijs: 9.50
  • Pagina's: 123
  • Uitvoering: Gebonden
  • Uitgeverij: Den Hertog
  • ISBN: 9789033127120

De ondertitel van Middernachttrein luidt ‘ Een waargebeurd verhaal over de moed van een meisje van zestien’. Het is het verhaal van de 16-jarige Kate Shelley. Tijdens een gevaarlijke, stormachtige nacht vol regen, wind en onweer kroop ze in haar eentje over een brug over de rivier Des Moines om de middernachttrein – waarin veel  mensen zaten –  tegen te houden. Middernachttrein was genomineerd voor Het Hoogste Woord 2016 een titel voor ‘ontluikende literair lezen’.

Wat kan Els Florijn prachtig schrijven! ‘Wat is de rivier breed geworden! Takken van bomen steken als grijpende armen uit het water, worden meegesleurd, gaan onder en komen spookachtig weer boven. Het licht weer, fel en kort. Ik zie een ontwortelde boom tollend met de stroom meedrijven. De donder klapt in mijn oren.’

Wat is het knap dat Els in dit korte verhaal over de moedige Kate ook zo mooi de beschrijving van het gezin weergeeft waarin Kate woont. De zieke moeder, een paar jaar al weduwe, het gehandicapte kleine broertje, het moeilijke gedrag van haar gevoelige zusje Mayme, die rouwt om haar verdronken broer en haar andere kant laat zien in gevoelige muziek. En het dilemma van Kate: ja-zeggen tegen Patrick, die haar vraagt terug te gaan naar Ierland en daar opnieuw een toekomst op te bouwen of bij haar familie blijven, waar ze zo nodig is, maar waar ze altijd aan het zorgen is, altijd. Middernachttrein is een goede opstap naar literair lezen voor jongeren.

Een bijzonder mooi verteld verhaal over een bijzonder moedig meisje. Aan het eind van het boek wordt verteld over de echte Kate Shelley en de plaatsen waar je zelf informatie over haar kunt vinden.

Aanrader! 11+

AP

Sofie (11 jr.) vond het een geweldig boek, heel erg mooi. Ik las het in een keer uit, vond het heel spannend. Ik zou dit meisje zelf wel willen zijn, maar ik denk dat ik niet zoveel durf als zij. Het verhaal heeft een open einde,  dan mag je zelf verzinnen hoe het afloopt. Ik kan me haast niet voorstellen dat ze niet met Patrick is getrouwd…

 

Koop dit boek bij de plaatselijke boekhandel

of BESTEL ONLINE