Love you, miss you

Lynn maakt een nieuwe start in de brugklas. Ze wil niet direct als ‘het meisje met astma’ bekend staan en zegt daarom niks over haar astma en allergie. Dat is niet zo handig… Tijdens een excursie met de klas eet ze een klein stukje van een kroket en raakt in een shock. Natuurlijk heeft ze ook niet over haar epipen verteld. Gelukkig is Aron er ook nog.

Door het lezen van dit boek duik je meteen in de wereld van een jongere met een ziekte. Door TV-programma’s als Jong/EO hebben we daar wel kennis mee gemaakt, maar door het lezen van dit verhaal over Lynn komt de impact van deze ziekte wel heel dichtbij. Wat ben je beperkt in je mogelijkheden als je steeds jeuk hebt, vaak buiten adem bent, niet in de buurt van een roker kunt zijn, niet tegen stoffige ruimtes kunt en door je beperkte longinhoud nauwelijks conditie hebt. Lynn heeft dit allemaal.

Maar Lynn heeft geen zin om met het etiket ‘ZIEK’ rond te lopen en zegt lekker niks. Dat lijkt makkelijk, maar het blijkt levensgevaarlijk.

En daarom moet ze naar Davos in Zwitserland. ‘Zo he, Zwitserland? Ik wou dat ik astma had’. ‘Maar dan mis je wel het klassenfeest’.(…) ‘Mijn vader heeft exzeem tussen zijn tenen. Echt vies ziet dat eruit!’. ‘Mijn vader psoriasis, dat is pas echt goor. Echt overal van die plekken. (…) We gingen van de zomer naar het zwembad, ik schaamde me echt rot’. Nou. Dat was duidelijk. De klas leefde mee. En ze zouden me enorm missen’.

Naast het verhaal over Lynn, haar start in de brugklas, haar moeder en broertjes, haar ziekzijn, en haar verblijf in Davos, is er ook haar verhaal over haar heimelijke verliefdheid op Aron, die haar Lynnski noemt. Aron. ‘Ik ben heel handig in het redden van astmasmeisjes’. Aron die maar een week verkering met Sarah heeft gehad. Wat Lynn niet weet. En waardoor allerlei misverstanden volgen.

Corien Oranje laat je in dit boek bijna letterlijk ‘jeuk’ krijgen en ademnood en opgezette ogen, en … Je wilt de moeder van Lynn (met haar dikke benen in een korte broek) liefst van je afschudden met haar goedbedoelde en natuurlijk broodnodige adviezen die een tiener/puber -ook al ben je ziek – liever allemaal niet hoort, zéker niet als je je heimelijke vriendje tegenkomt. Al heeft de bemoeienis van moeder ook een hilarische kant door alle pogingen om Lotte te genezen bij gebedsgenezers en door klankschaaltherapie. Daar voel je haat-liefde verhouding van Lynn met haar broertjes op z’n best als hun fantasie op hol slaat en zij meteen een Suske en Wiske voor zich zien over dit onderwerp: ‘Komt zeker uit Suske en Wiske, zei Sven’. ‘Suske en Wiske en de schallende schalen’. ‘Suske en Wiske en de galmende gong’, riep Tim. De zingende zaag’, De zwevende zoemtoon’.

Kortom, lezen dit boek.

Dankzij Lotte – een meisje dat deze ziekte echt heeft (HELLPP/en dat begrijp je nu pas goed….

Voor alle meiden vanaf 11/12 jaar. Of ook jongens? Voor een plekje op de plank van de leesbibliotheek van groep 8 en in de mediatheek van de onderbouw VO. En voor iedereen die meer begrip wil krijgen voor iemand met een ziekte als astma. Poeh, zo is het dus echt!

Wil je meer van dit soort boeken lezen? Een ander boek over een kind met een ziekte is ‘Bezoek van mister P’ van Veronica Hazelhoff, (Querido), dat gaat over een jongen met reuma.

AP

 

Koop dit boek bij je plaatselijke (christelijke) boekhandel

of

BESTEL ONLINE

 

Boekgegevens

Titel:

Love you, miss you

Jaar van uitgave:

2013
2013

Aantal pagina’s:

205
205

Uitgeverij:

Columbus
Columbus

Prijs:

9.95
9.95

Deel deze recensie