Rose

Rose is het vervolg op Kate. Het prachtige verhaal over de Ierse Kate in de tijd van de mislukte aardappeloogst in Ierland. In dit deel gaat Kate op weg naar Amerika. Ze stapt aan boord van de ‘Mary Elisabeth’ op weg naar De Nieuwe Wereld.

‘Rose’, als titel net zo compact en aansprekend als Kate, haar voorloper. Een prachtige gladde en mooi vormgegeven omslag. Met Rose in je handen kun je eigenlijk niet meer wachten om met lezen te beginnen. Het boek is duidelijk een vervolg, maar kan prima los gelezen worden omdat het regelmatig terugblikt. Toch is het aan te raden dit verhaal te beleven met de voorgeschiedenis van Kate in je hoofd. De liefde tussen twee jonge mensen, de liefde voor een land en een belangrijke en bepalende geschiedenis voor een volk. Dit is een verhaal om even helemaal mee weg te varen en in een keer uit te lezen.

Het boek begint met de beschrijving van de reis op het schip de ‘Mary Elisabeth’ en de levensomstandigheden die veel Ieren op het schip, en vele anderen hebben moeten meemaken. De meesten op de vlucht uit hun land in grote hongersnood, aangeduid als The Great Famine van Ierland (1845-1850). Een vlucht die –zoals steeds meer en pijnlijk duidelijk wordt- vaak de enige uitweg betekent. Als je tenminste de mogelijkheid hebt een ticket te bemachtigen naar de nieuwe wereld, Amerika.

Opeengepakt, met te veel mensen, waaronder gezinnen, zonder bezittingen. Met misselijkmakend vuil en opgestapelde emoties. Wat gebeurt er als je wekenlang op deze manier samen moet leven? En is er eigenlijk wel een leven in de nieuwe wereld zonder bezittingen en geld?

Kate, Fergus, en haar broers Connor, Pat en Michael varen op het schip naar de nieuwe wereld. Ze hopen daar een nieuw bestaan te vinden, en hun vader die ze al lang niet hebben gezien. Ook Edward en zijn zus Adelaide reizen mee. Kate kent ze nog erg goed. Het zijn de zoon en dochter van de bailiff, de opzichter die Kate en haar familie uit hun dorp verdreven heeft. Tussen Fergus en Edward broeit iets wat Kate nog niet weet, maar ook Adelaide heeft een verhaal. Net als David, oorspronkelijk visser, en de aangewezen leider van de groep Ieren op het schip. Hij weet Kate iets te vertellen over haar vader … Alle nieuwe vragen die opkomen maken dat je zonder te stoppen verder wilt lezen. Een grote kracht van Ineke Kraijo.

Edward is nog niets veranderd, en maakt het Kate niet gemakkelijk. Zijn zus Adelaide daarentegen heeft een hele andere houding, ze wil juist vriendschap sluiten met Kate. Maar ze blijft tóch Sasanach, een Engelse, wat moet je daar nu mee? Als Edward zomaar verdwijnt, komt er weer een geheim bij tussen Fergus en Kate, dat hen steeds verder uit elkaar drijft. Kate en Fergus zijn nog niet getrouwd. Kate droomt er van om aan haar vaders arm naar Fergus te lopen op haar trouwdag. Ze voelen een levenslange verbondenheid, en ook de moeite daarbij blijft hun niet bespaard. Op een bijzondere manier worden ze toch bij elkaar gehouden. Een uitstijger boven veel andere boeken over Vriendschap, Trouw en Liefde.

Als er een ziekte op het schip uitbreekt slaat de moedeloosheid toe.  Met de kustlijn van de nieuwe wereld dichterbij groeit ook de spanning tijdens het lezen tot een hoogtepunt die je in je buik voelt. Zullen ze samen hun bestemming bereiken? En wat is Gods wijsheid hierin?

Sommige verhalen werken bijzonder sterk op je filmdoek tijdens het lezen. Ierse landschappen trekken voorbij, uitzichten waarboven een indrukwekkende trieste geschiedenis hangt. Waarin je de liefde voor het land en zijn volk voelt. Heimwee … de muziek! ‘Haar broers staan aan de reling … ze hebben hun armen om elkaar heengeslagen … Dan klinken er hoge zuivere, zuivere klanken … Vaarwel nu mijn liefste, Dia dhuit, ga met God’…

Net als bij Kate blijven er ook in Rose nog verhaallijnen open die erom vragen ingevuld te worden in een volgend boek. Auteur Ineke Kraijo heeft ervoor gekozen om in het volgende boek ‘Eileen’ over de moeder van Fergus te schrijven.

CvV

Anouck (13 jr.) is fan van de boeken over Kate. Ze las ‘Rose’ in een weekend uit. Ze vertelt erover: ‘Ik vind Kate’ en ‘Rose’ mooie boeken, omdat je helemaal met Kate mee kunt leven. Je kan voelen wat Kate ook voelt en wat ze meemaakt. Soms had ik het gevoel dat ik daar zelf was, zo erg leefde ik met haar mee. Ik zat helemaal in het boek. Het is dan ook een superboek! Zeker een aanrader voor kinderen van 13 jaar, want ik ben zelf 13 jaar. Je kan ook wel zien dat het een christelijk verhaal is. Ik hoop dat de schrijver meerdere boeken gaat schrijven’. Groetjes, Anouck. 

Joanne (bijna 14 jr.): ‘Ik vond het een heel leuk boek. Het was spannend door de verrassingen in het verhaal: het gebeuren met Edward en het quarantaine-eiland. Omdat Kate zoveel nadacht en piekerde kon je goed met haar meeleven, je wist wat ze dacht. Ik vind het een bijzonder verhaal met een origineel onderwerp. Voor school  heb ik er een opdracht bij moeten maken: ik moest een boekendoos maken met voorwerpen die bij het verhaal passen. Ik maakte de doos na als een ‘scheepskist’.

 

Koop dit boek bij je plaatselijke (christelijke) boekhandel

of

BESTEL ONLINE

Boekgegevens

Titel:

Rose

Jaar van uitgave:

2013

Aantal pagina’s:

336

Uitgeverij:

Mozaiek

Prijs:

17.50

Deel deze recensie

Follow Me On Instagram

Het Platform Christelijke Kinderboeken promoot het christelijke kinder- en jeugdboek en reikt ieder jaar de EigenWijsPrijs, Het Hoogste Woord en de #YAP uit.

Zoeken

Iets kwijt? Vind het hier ...

© 2023, Alle rechten voorbehouden.