Boekdetails

6 - 12 jaar

LEEFTIJDSGROEP

Leve de koning! Verhalen over prinsen en prinsessen van Oranje

  • Auteur: Arend van Dam
  • Illustrator(s): Alex de Wolf
  • Jaar van uitgave: 2013
  • Prijs: 10.00
  • Pagina's: 45
  • Uitvoering: Gebonden
  • Uitgeverij: Van Holkema & Warendorf
  • ISBN: 9789000313884

Leve de Koning! Verhalen over prinsen en prinsessen Van Oranje is een echt Arend-van-Dam-voorleesboek met deze keer tien voorleesverhalen over Willem Alexander en de familie waar hij uit voort komt. Het begint natuurlijk bij Willem van Oranje in Slot Dillenburg. Dit voorleesboek – voor maar een tientje – moet je deze maand wel voorlezen aan je klas. Must voor de basisschool!

Er was eens….een jongen die Willem heette. Zo begint het eerste verhaal over Willem van Oranje. Het vertelt hoe hij woonde op slot Dillenburg, zijn moeder heette Amalia heette en een van zijn zusjes heette Henriette Catharina.

Tjonge, wat een bekende namen!

Het leuke van de verhalen van Arend van Dam bij het koningshuis is dat ze heel herkenbaar voor kinderen zijn. Ze laten precies zien hoe het gegaan is dat onze Willem Alexander nu onze koning wordt en niemand anders. En hoe raar het dan soms kan lopen.

Zo lees je in het verhaal over de Friese tak dat de Friese prins Johan Willem Friso plotseling koning moet worden omdat oom Willem de Derde uit Engeland onverwacht is overleden. Dat is de reden dat ons koningshuis van de Friese tak afstamt. Je leest in het zevende verhaal ‘De gouden koets’ dat koningin Juliana het niet erg vindt dat de kleine prinses Marijke met haar tong langs het raam van de gouden koets likt. Waarom? ‘Zo kan iedereen zien dat we ook maar gewone mensen zijn’. En je leest bij het verhaal over Prins Willem Alexander dat die het liefst piloot was geworden.

En tenslotte het verhaal over de kroonprinses. Wanneer wordt zij koningin? ‘Want ooit komt er misschien een dag dat ik tegen jou zal zeggen: het wordt me te zwaar. Ik stop ermee. Nu ben jij …’.

Een heerlijk boek over ons koningshuis en alle familie de eraan voorafgaat. Dat kun je ook mooi zien aan de Stamboom Familie Van Oranje, die achterin het boek opgenomen is. Dan zie je alle namen uit het boek heel overzichtelijk in de (stam)boom.

Dit boek mag niet ontbreken in elke basisschool. Vanaf 2014 is er elk jaar een Koningsdag. Er is dus elk jaar wel een reden om dit boek weer uit de kast te halen. Fijn om voor te lezen voor kinderen vanaf 6 jaar.

AP

 

Koop dit boek bij je plaatselijke (christelijke) boekhandel

of

BESTEL ONLINE