Knokken voor een kans

Seda wil dokter worden. Maar ze woont in een container met haar ouders en haar oma, en ze zijn heel arm. ‘Eens arm, altijd arm’, zegt haar oma. Zal haar plan lukken?

Papa is vaak weg, om in het buitenland te werken. Mama heeft last van haar rug, ze heeft een dokter nodig, maar daar heb je geld voor nodig. En dat hebben ze niet.

Seda wil dokter worden, maar volgens haar oma is dat onmogelijk ‘Eens arm, altijd arm’. Maar Seda wil zich hier niet bij neerleggen. Al is de kans klein, ‘een kleine kans is wel een kans’. 

Ze moet zonder eten naar school. Een klasgenootje wil haar eten wel ruilen voor het huiswerk van Seda. Maar dan zal ze geen hoge cijfers halen, dus dat doet Seda niet.

Als Seda hoort over ‘het schapenproject’ waarmee arme mensen schapen kunnen krijgen, hoopt ze dat hun gezin daar ook bij mag zijn. Maar ze ontdekt dat boer Arsen, die de grootste kudde van de buurt heeft, zich ook wil aanmelden. Zou ze een kans maken?

Gelukkig wel. Maar, er is een groot probleem. Seda’s oma wil de schapen verkopen als zij die krijgen. Want dan kunnen ze weer een dag eten. Daarom moet Seda zien te voorkomen dat oma weet dat ze schapen krijgen. ‘Gelukkig’ is oma doof.  Ze bedenkt een plan met haar mama en haar vriend Levon. Oma mag niks weten en niks horen…

Seda kent de verhalen van haar oma. Ze heeft jaren in een grot gewoond om te vluchten voor de Turken. Daarom wil haar oma telkens elke kans grijpen.

Lukt het Seda om oma weg te houden bij de schapen, zodat ze die niet kan verkopen? Zal zij ooit een andere toekomst krijgen en zo uit de armoede kunnen ontsnappen?

Lees het verhaal over Seda en Levon, over de schapen Mher en Mak. Lees over een dapper meisje dat moet vechten om een kans te krijgen. Zal het lukken?

Auteur Willemijn de Weerd reisde voor dit verhaal naar Armenië. Daar zag ze hoe kinderen in een container wonen en hoe hard ze werken om meer kansen te krijgen. De reis zal ze nooit vergeten. Na het lezen van dit boek begrijp jij dat ook. Kijk achterin het boek maar eens op de QR-code voor foto’s, filmpjes en meer info.

AP

 

Koop dit boek bij de plaatselijke (christelijke) boekhandel

of BESTEL ONLINE

Boekgegevens

Titel:

Knokken voor een kans

Jaar van uitgave:

2020
2020

Aantal pagina’s:

96
96

Uitgeverij:

Columbus
Columbus

Prijs:

11.99
11.99

Deel deze recensie