In Afrika met Avi en Kumbi

Een boek over Afrika’s echte geschiedenis. Reis mee door de geschiedenis van Afrika!

Inhoud:

Het is goed dat er een boek als dit op de markt is gebracht, dat er in dit boek uitgebreid wordt ingegaan op de geschiedenis van Afrika door een auteur van binnenuit, in dit geval een Zuid-Afrikaanse hoogleraar geschiedenis.

Zo zijn er veel diverse weetjes te lezen: Waar leefden de mensen van, welke dieren hielden ze, welke volken en stammen leefden er. Over de beroemde bibliotheek van Alexandrië, over koningin Cleopatra, Welke producten werden er verbouwd in de landbouw.  Wat is ubuntu? Welke beroemde universiteiten waren er? Over Afrikaanse dichters en vertellers. Welke mensen waren er beroemd?

Alle landen in Afrika komen aan bod. Welke grondstoffen werden er verhandeld. Je leest hoe er sinds de 15e eeuw vanuit Europa gehandeld werd met Afrika, en hoe er sinds die tijd mensen slaaf werden gemaakt en Afrikanen naar het Caribisch gebied werden gebracht. Gelukkig lees je ook dat mensen – veel later – terug vochten, en bijvoorbeeld Haïti in 1804 een vrij land werd.

Wat was hun godsdienst? Je leest over overtuigingen en spiritualiteit in Afrika. Maar ook over de rol van het christendom in Afrika. Over Ethiopië waar het christendom sinds het jaar 340, de officiële godsdienst van het land is.  En over de legende van koningin Makeda van Seba en koning Salomo, die een zoon kregen, Menelik I, die later een groot heerser van Ethiopië werd.

Het is mooi dat je in dit boek kunt ontdekken hoe Afrika ‘oorspronkelijk’ was, zonder de invloed van de westerse kolonisators. De rijke cultuur, de grondstoffen, de ubuntu. En tegelijk hoe droevig het is dat westerse landen door kolonisatie het land onderdrukten en uiteindelijk zelfs verdeelden. Goed dat de auteur dit zwarte stuk geschiedenis uitgebreid aan de orde laten komen, zodat kinderen van nu dit leren en weten.

Avi en Kumbi, de twee kinderen uit de titel, zie je op sommige bladzijdes terug, waarbij ze een weetje vertellen in een tekstballon.

Er worden veel namen genoemd van mensen die belangrijk waren voor Afrika. Eerlijk gezegd miste ik hierbij de naam van Kofi Annan, de voormalige secretaris-generaal van de NAVO, voormalig zoon van een Ghanees stamhoofd.

De auteur sluit af met een opdracht: ‘Afrika heeft een rijk verleden. De huidige generatie moet zorgen voor een nog rijkere toekomst’.

Taalgebruik:

Het taalgebruik is niet altijd even gemakkelijk. Met moeilijke woorden en begrippen, die soms wel, soms niet worden uitgelegd. Hier zou een extra redactieronde, met een meer kindgericht geschreven tekst niet hebben misstaan. Hierdoor is dit boek sowieso voor 11/12+. Sommige Afrikanen ontwikkelden ook nieuwe politieke ideeën,  zoals garveyisme, negritude en panafrikanisme, om Afrikanen te verenigen in de strijd tegen het kolonialisme. 

Helaas komt de lay-out nogal chaotisch en rommelig over. De tekst is in diverse tekstblokken verdeeld over de bladzijde, met ertussendoor kaartjes, tekeningen, tekstballonnen, in steeds wisselende lettergroottes, letterkleuren , soms wel, soms niet vet afgedrukt.

Helaas ontbreekt een inhoudsopgave en register. Dat zou juist in dit boek heel praktisch geweest zijn. Welk land komt op welke bladzijde terug, op welke bladzijdes vind je iets over… Helaas moet je hiervoor het hele boek doorbladeren.

Oordeel:

Alles bij elkaar een afwisselend boek over de ‘echte’ geschiedenis van Afrika, van binnenuit geschreven door een Afrikaanse. Om te lezen, te bekijken en vaker te herlezen.

Voor kinderen 12+

Bestel online

AP

 

 

 

 

 

Boekgegevens

Titel:

In Afrika met Avi en Kumbi

Jaar van uitgave:

2020
2020

Aantal pagina’s:

48
48

Uitgeverij:

Van Holkeman & Warendorf
Van Holkeman & Warendorf

Prijs:

13,99
13,99

Deel deze recensie