Boekdetails

6 - 12 jaar

LEEFTIJDSGROEP

Ontdek het oneindige heelal

Een bijbelse ruimtereis

  • Auteur: Hanna Holwerda
  • Jaar van uitgave: 2020
  • Prijs: 16,50 (actuele prijs zie Bestel online)
  • Pagina's: 160
  • Uitvoering: Paperback
  • Uitgeverij: Ark Media
  • ISBN: 9789033835698

Ga mee op een bijbelse ruimtereis en raak onder de indruk van het wonder van de schepping! Met dit boek vol informatie, proefjes en allerlei opdrachten ontdek je dat de ruimte met alle planeten, sterren en sterrenstelsels vertelt over wie God is, was en wie Hij voor jou wil zijn. Leer begrijpen waarom we wel op aarde kunnen leven, maar op de andere planeten niet, en kom meer te weten over de sterren aan de hemel: hoe ze zijn ontstaan en hoe ze eindigen.

Ze heeft het weer gedaan, Hanna Holwerda. Na Knetteren en Knallen (een boek vol proefjes bij de Bijbel), Tellen tot je tolt (over getallen, reeksen, vormen en codes in de Bijbel) en Struinen door Gods schepping is er nu ‘Het oneindige heelal’. Boordevol informatie, proefjes, creatieve opdrachten, onderzoekopdrachten, iets in het klein namaken en hersenkrakers. En dat allemaal over het heelal.

“Het heelal is alles wat er bestaat. Het is de ruimte, met daarin ontelbare sterrenstelsels en planeten die om hun eigen zon draaien. Alles wat je ziet, hoort, voelt en ruikt, alles wat je kent… is in het heelal. In het heelal is ook veel dat we niet zien, zoals gassen, straling, energie en tijd. Het heelal omvat alles. Alles? Of is er Iemand die groter is dan het heelal?”

Het boek behandelt verschillende onderwerpen: de ruimte, zonnestelsel, zon, aarde, maan, de planeten, sterren, verschijnselen en wat we niet zien. Elk onderwerp omvat meerdere hoofdstukken. Elk hoofdstuk bestaat uit informatie, een proefje (of twee), Bijbelteksten, creatieve opdrachten, onderzoeksvragen en nog veel meer. Dit is een boek dat uren lees- maar vooral ook doeplezier geeft!

Hanna zegt zelf over het doel van het boek: “Als ik kijk naar de ruimte, verbaas ik mij over hoe groot en ingewikkeld die is. Als ik op een heldere avond naar boven kijk en al die sterren zie, voel ik me klein. Het laat iets zien van Gods grootheid. Hij heeft het allemaal bedacht en gemaakt. Hij is nóg groter dan het niet te meten heelal. De ruimte met alle planeten, sterren en sterrenstelsels vertelt iets over wie God is, was en wie Hij voor jou wil zijn. Ga mee op ontdekkingsreis en verwonder je over hoe oneindig groot het heelal is (…) verwonder je over de schepping!”

 Het staat ook zo mooi in deze tekst: “Oppermachtige HERE! U hebt met uw grote kracht de hemelen en de aarde gemaakt, niets is voor U onmogelijk!” Jeremia 32:17.

Mooi hoe Hanna overal Bijbelteksten bij gevonden heeft, over de natuur, het heelal, over licht, over de maan, de zon, over natuurverschijnselen zoals vuur, water, wind. Door dit boek heb je gelijk een verzameling Bijbelteksten over de aarde en het heelal. Bij sommige onderwerpen maakt ze ook een bruggetje naar een geestelijke boodschap, zoals bij de zwaartekracht en Gods last die nooit zwaar is: ‘Wat ik van u vraag is nooit te zwaar en de last die u voor Mij moet dragen is licht.’ Matheüs 11:30.

Ingewikkelde onderwerpen worden duidelijk en goed uitgelegd, niet alleen in woord maar ook in beeld met proefjes en opdrachten. Bij het hoofdstuk over de zwaartekracht staat bijvoorbeeld niet alleen een Bijbeltekst maar ook een proefje om de zwaartekracht te kunnen voelen. In het hoofdstuk over UV straling staat een proefje om het UV licht zichtbaar te maken en een proefje met zonnebrandcrème.

De kinderen die graag wat in elkaar knutselen zullen dit boek ook geweldig vinden. Maak bijvoorbeeld een zonnestelsel, een zonnewijzer, vierseizoenen boom, zonnevlammen, een atmosfeer en een maanwagen of voer verschillende challenges voor een beter milieu uit. En dit zijn nog maar enkele voorbeelden. Ook worden de kinderen aangemoedigd om naar buiten te gaan en de sterren en planeten te bestuderen (eventueel met een zelfgemaakte telescoop).

Het boek is geschreven voor kinderen vanaf 8 jaar. Bij sommige proefjes moeten ouders helpen. Een boek over het heelal en alle onderwerpen die hierbij horen was er nog niet. Het is een ideaal boek voor informatie hongerige bovenbouwers! Deze leeftijd houdt ook erg van proefjes.

Maar dit boek hoort eigenlijk ook bij elke basisschool leerkracht in de kast te staan. Het is een geweldig naslagwerk, zeker bij lessen over maan, Mars, sterren en de aarde. Maar ook bij de wat meer abstracte onderwerpen zoals de zwaartekracht, het licht, de tijd en snelheid. Wat fijn dat er dan een boek is dat je er bij kan pakken, waarin je gelijk kort en duidelijke definities vindt en leuke proefjes en opdrachten. En als bonus een Bijbeltekst erbij.

In de kerk, in het gezin en op de kinderclub is het ook zeker bruikbaar. Vooral ook rond het scheppingsverhaal, rentmeesterschap, Gods grootheid en almacht en het leven op aarde. Zo zijn er vast nog veel meer onderwerpen te bedenken. Dit boek helpt zeker bij het verwonderen over Gods grootheid en Gods schepping!

TvD

Bestel online