Knappe kronkels

Een boordevol, vrolijk vormgegeven informatieboek over de hersenen. Na dit boek weet je alles over de hersenen. En niet alleen over de hersenen, ook over bijna alle andere systemen in je lichaam. De hersenen sturen deze immers aan! Wat een werk moet dit geweest zijn om te verzamelen en te schrijven!

Het boek bestaat uit tien hoofdstukken. De eerste hoofdstukken gaan over de drie onderdelen van de hersenen: de hersenstam (alles om te kunnen overleven), het limbisch systeem (zintuigen, emoties en herinneringen) en de hersenschors (nadenken, besluiten). Daarnaast zijn er aparte hoofdstukken over emoties, het geheugen, het zenuwstelsel, zintuigen, bewegen, taal en het zorgen voor je hersenen.
Het is een echt “informatie-slurp-boek”, voor kinderen die heel veel informatie tot zich willen nemen. Maar aan de andere kinderen is ook gedacht, want door het boek heen staan leuke testjes en verwerkingen. Zo wordt de informatie gevisualiseerd.

Vormgeving en illustraties
Verder worden definities goed en duidelijk uitgelegd. Zijn er de kaders “bizar weetje”, “wat zit waar” en “als het misgaat”. Dit alles wordt rijkelijk omringd door tekeningen en foto’s. Het geeft het boek een vrolijke en frisse uitstraling.

Christelijke karakter
God en de Bijbel komen niet voor in dit boek. Hoewel er wel vanuit gegaan wordt dat “de hersenen door de eeuwen heen steeds een beetje veranderen. Onze hersenen zijn heel anders dan die van onze verre voorouders.” En dat jagers- verzamelaars 10.000 jaar geleden leefden. Hier kan je uit afleiden dat de auteur affiniteit heeft met de theïstische evolutie (een evolutie gestuurd door God). Want als je gelooft in een letterlijke zesdaagse schepping ga je ervan uit dat de hersenen van Adam en Eva al helemaal af waren, het was tenslotte ‘zeer goed’.

Doelgroep
Het is echt een boek voor de bovenbouw. Maar ook de slimme en naar informatie hongerende middenbouwers zullen dit boek goed kunnen gebruiken. Het boek is goed bruikbaar op school bij de biologie of sociaal-emotioneel lessen of in gezinnen met kinderen die vragen hebben over de hersenen en hoe je lichaam werkt. Niet op de laatste plaats omdat er zoveel leuke proefjes en experimenten in staan!

Leesbeleving en leesplezier
Ik had zelf ook graag een ‘Knappe Kronkel’ boek gehad op de basisschool. Ik had het verslonden!

TvD

https://christelijkekinderboeken.kameel.nl/producten/boeken/kinderen-en-young-adult/9-12-jaar/informatieve-boeken-3/knappe-kronkels:9789085434665

Boekgegevens

Titel:

Knappe kronkels

Jaar van uitgave:

2021
2021

Aantal pagina’s:

132
132

Uitgeverij:

Columbus
Columbus

Prijs:

16.99
16.99

Deel deze recensie