De sterren van moe pannenkoe

Het is bijna kerst. Maar Moe Pannenkoe is helemaal niet blij. De gasten blijven weg uit haar gezellige pannenkoekboerderij. De mensen eten liever in het sjiek restaurant aan de overkant! Als het zo doorgaat, moet de Pannenkoe al dicht voordat het kerst is. Maar kinderen houden toch van pannenkoeken? En de pannenkoeken smaken toch altijd heerlijk in de pannenkoekenboerderij van Moe Pannenkoe?

Moe bedenkt een plan. Ze maakt van haar pannenkoekenboerderij ook een sjiek restaurant. Ze krijgt maar liefst drie sterren! Nu zullen de gasten vast weer een lekkere pannenkoek komen eten bij Moe. De pannenkoekenboerderij zal met kerst vast vol zitten. Maar het loopt anders dan verwacht. De twee hulpkoks, de mopperende Benito en de klunzige Bop, maken er een grote puinhoop van. Alles gaat mis. Maar dan loopt er wel een hele bijzondere gast binnen.

Vormgeving en illustraties
De omslag van het boek heeft heldere, sprekende kleuren. De illustraties zijn vol humor en spreken boekdelen.  De titel is origineel gekozen en in een grappig lettertype afgedrukt. Het maakt de lezer nieuwsgierig.  Het verhaal is verdeeld in duidelijk, korte hoofdstukken en er is gekozen voor een duidelijk lettertype. Dat houdt het verhaal levendig en spannend. Hélène Jorna heeft slechts enkele illustraties toegevoegd in grijstinten. Maar het verhaal is levendig en de vormgeving rustig en neutraal. Zo spreekt het verhaal zelf zijn eigen taal.

Taalgebruik
Bram Kasse sluit goed aan bij de belevingswereld van jongens en meisjes tussen de 9 en 11 jaar. Ze gebruikt veel humor. De dialogen zijn helder en krachtig. Ze houdt de vaart in het verhaal. Als lezer leef je met de hoofdpersoon Moeke, de twee hulpkoks, de mopperende Benito en de klunzige Bop. Je kunt de pannenkoeken als het ware ruiken als je het boek opendoet! Dit is echt een ‘verrukkelijk’ kerstverhaal.

Doelgroep
In het boek staat vermeld:’ Voor kinderen vanaf 9 jaar’. Maar 8-jarigen zullen het ook heerlijk vinden om eruit voorgelezen te worden. Er staat geen AVI niveau vermeld. Vanaf groep 5 zullen de meeste kinderen dit boek zelf kunnen lezen.

 Oordeel
‘De sterren van Moe Pannenkoe’ is een verhaal vol humor. Maar het is niet alleen een grappig verhaal.  De lezer leeft en voelt mee met Moe Pannenkoe die haar pannenkoekenboerderij dreigt te verliezen. Bram Kasse is in staat om de emoties zo te benoemen of omschrijven dat je als lezer als het ware in de huid van Moe Pannennkoe kan kruipen. Het is ook een verhaal over moed met een boodschap van hoop. En wat is er mooier om samen zo op weg te gaan naar het Kerstfeest: het feest van verwachting en vrede.

EW

 

 

Boekgegevens

Titel:

De sterren van moe pannenkoe

Jaar van uitgave:

2021

Aantal pagina’s:

64

Uitgeverij:

Columbus

Prijs:

9.99 (actuele prijs zie Bestel nu)

Deel deze recensie

Follow Me On Instagram

Het Platform Christelijke Kinderboeken promoot het christelijke kinder- en jeugdboek en reikt ieder jaar de EigenWijsPrijs, Het Hoogste Woord en de #YAP uit.

Zoeken

Iets kwijt? Vind het hier ...

© 2023, Alle rechten voorbehouden.