Kampioen

‘Monty! Stop! Stop!’ Victor schreeuwt wanhopig. Dit is een droom. Een nachtmerrie. Het kan niet waar zijn. Het kan niet waar zijn dat hij de weg over wordt gesleurd door zijn eigen pony. Hij knijpt zijn ogen dicht. Opent ze weer. De bomen schieten in een groene waas voorbij. Maar de pijn. De verschrikkelijke pijn aan zijn enkel. (…)  Een citaat uit Kampioen van Corien Oranje. Hoe moet je verder met je leven en je lievelingssport nadat je onderbeen is geamputeerd? Lees het verhaal van Victor van de Voort uit Friesland. Ja, hij bestaat echt en dit is echt met hem gebeurd. Een lefgozer, een echte bikkel!

Kampioen is het waargebeurde verhaal van de 11-jarige Victor – Fries kampioen vlinderslag – uit Friesland. Twee jaar geleden overkwam hem een verschrikkelijk ongeluk. Zijn voet raakte verstrikt in het halstertouw van zijn pony, hij viel en hij werd 3,5 kilometer meegesleurd over de weg, door het bos, een meer in. Het is een wonder dat hij het heeft overleefd. Zijn onderbeen moest worden afgezet, en zijn sportieve toekomst leek in duigen te zijn gevallen.

Zou Victor nooit meer kunnen sporten, nooit meer kunnen zwemmen? Daar lijkt het eerst wel op. Victor heeft verschrikkelijk veel pijn en moet meer dan eens worden geopereerd. De eerste tijd na de operatie ervaart hij als een diep gat. In het boek kom je op een paar zwarte bladzijden. Die tijd zou Victor graag overgeslagen hebben. Hij wil geen geamputeerd onderbeen, geen stomp. Nooit meer zwemmen? Nooit meer zwemkampioen?

Maar Victor geeft niet zomaar op. Hij wordt overgebracht naar een revalidatiecentrum, waar hij zijn spieren opnieuw gaat trainen. Hij is helemaal weg bij af. Het liefst wil hij weer zwemmen. Daar voelt hij zich het meest prettig bij. En langzamerhand gaat hij weer zwemmen, oefenen, trainen. Victor is een harde, een doorzetter, een krachtpatser. Opnieuw wordt hij kampioen.

Dit is een heel bijzonder, ontroerend en waargebeurd verhaal over Victor, een held die zich terugvocht naar de top. Het is een mooi gebonden boek met de titel in gouden letters op de omslag. Op de omslagillustratie zie je hoe Victor zich met anderhalf been afzet van de kant bij een zwemwedstrijd. Achterin het boek kun je de krantenberichten lezen met het nieuws over het ongeluk van Victor in mei 2009 en andere krantenberichten over zwemwedstrijden.

Er is een  youtube-filmpje  van Olivier/Victor te zien. (een van de vele…)

Oja, wil je een vergelijkbaar boek lezen, dat kan. Jill Hucklesby schreef ‘Tot op de bodem’. Een verhaal dat heel erg lijkt op dat van Victor. Het gaat over de 13-jarige Mandy uit Engeland – ook zwemkampioen – die samen met haar vriendin Sophie wordt aangereden op een zebrapad. Sophie overleeft het niet, Mandy raakt haar rechteronderbeen kwijt. Hoe het verder met haar gaat en hoe ze uiteindelijk toch weer gaat zwemmen, vertelt dit verhaal. Misschien kun je het vast lenen uit de bibliotheek.

Nienke (10 jr.): ‘Ik vind het knap dat Victor het voor elkaar krijgt te overleven, terwijl hij in het water ligt en zoveel pijn heeft. Hij vond het eerst niet leuk dat hij zijn onderbeen miste, maar uiteindelijk is hij toch weer kampioen zwemmen. Dat vind ik heel knap. Ik zou het heel erg vinden als mijn ouders mij zouden vertellen dat mijn onderbeen er af was. Dan zou je telkens bekeken worden op straat en zou je met gehandicapten moeten atletieken. Want ik ben dol op atletiek. Ik zou graag nog meer van dit soort boeken willen lezen. Hoe het met andere kinderen gaat, met bijv. sporters, als er zoiets ergs gebeurt en hoe ze er dan mee omgaan’.

AP

 

Koop dit boek bij je plaatselijke (christelijke) boekhandel

of

BESTEL ONLINE

 

Boekgegevens

Titel:

Kampioen

Jaar van uitgave:

2011

Aantal pagina’s:

192

Uitgeverij:

Columbus

Prijs:

8.95

Deel deze recensie

Follow Me On Instagram

Het Platform Christelijke Kinderboeken promoot het christelijke kinder- en jeugdboek en reikt ieder jaar de EigenWijsPrijs, Het Hoogste Woord en de #YAP uit.

Zoeken

Iets kwijt? Vind het hier ...

© 2023, Alle rechten voorbehouden.