Winnaar Hoogste Woord 2012: De boot

‘De boot ‘is het 5e kinderboek van Helga Warmels. Na ‘Waterspiegel’ maakt dit boek nieuwsgierig. Helga kan heel eigentijds en realistisch schrijven. Het leven is zoals het is. En niet altijd zoals je zou willen. Dat laat dit boek wel zien.

Met ‘De boot’ is Helga Warmels winnaar van Het Hoogste Woord 2012.

Interview van Marielle Oussoren (red. RD) met Helga, na het winnen Het Hoogste Woord (met toestemming MO/RD): Interview RD Helga na winnen HW

Michiels ouders maken ruzie. Papa heeft geen werk en dat maakt hem humeurig. Het hele gezin kan ervan mee ‘genieten’. Michiels beste vriend Quinten is verhuisd en Michiel voelt zich nogal kaal zonder ‘beste vriend’ waarmee je alles kunt doen. In zijn buurt woont een rijke familie, waar Michiels mama schoonmaakt. Hun zoon Lennart is een uitgesproken klier. Hij hangt vaak rond met Sander. Samen halen ze rottigheid uit en doen vervelend. Sander is de broer van Noa. Michiel weet eigenlijk niet goed wat hij van Noa moet denken. Nooit zo op gelet, hij had Quinten.

Michiels grote wens is een boot. Een boot om lekker ver weg mee te varen, dan verdwalen en de weg proberen terug te vinden. Maar een boot is duur en Michiels ouders hebben geen geld. Hij vraagt een boot voor zijn verjaardag. En hij krijgt er een. Een opblaasboot.

Natuurlijk verpest Lennart alles en zit Michiel weer zonder boot. Wat nu? Hij moet geld sparen. Hij gaat spullen verkopen om geld te verdienen en natuurlijk komt Lennart langs om te klieren. Michiel zegt opnieuw niks. Gelukkig blijkt Noa best mee te vallen. Ze laat merken wat ze van haar broer Sander vindt.

Gelukkig heeft de vader van Noa wel een boot. En kan Michiel een boot kopen van zijn geld uit de botenwinkel. Met Noa gaat hij erop uit en… gaat het mis met zijn boot. Alweer pech! Wanneer Lennart Michiel en Noa samen pest, trekt Sander zich eindelijk terug als vriend van Lennart. Noa blijkt een hele dikke spaarpot te hebben en zij wil beslist een buitenboordmotor met veel PK kopen voor bij de boot van haar vader. Ook Sander moet mee betalen van hun vader, nadat hij het hele verhaal gehoord heeft. Noa en Michiel dagen Lennart uit voor een race.

Tenslotte heeft Michiel twee nieuwe vrienden. Van Lennart zullen ze niet veel last meer hebben. Michiel heeft medestanders gevonden in zijn buurman, zijn oom Chris, de vader van Sander/Noa.

Een boek over ouders die zelf al zoveel aan hun hoofd hebben dat ze de problemen van hun zoon niet zien, over het gemis van je enige vriend en over het krijgen van nieuwe vrienden, over je weg zien te vinden ondanks allerlei tegenslag, over arrogante buren met geld die daarmee het gelijk aan hun kant denken te hebben. Over anderen die onverwacht voor je opkomen. Een boek over het leven: soms valt het mee, soms valt het tegen. Over onverwachte mee- en tegenvallers.

Opnieuw een mooi boek van Helga Warmels. Ze heeft een prettige stijl, lekker kort, helder, met gebruik van grappige woorden: Sjuut, knotsjoekel (als Michiel schrikt)

AP

 

Koop dit boek bij de plaatselijke boekhandel

of

BESTEL ONLINE

 

 

Boekgegevens

Titel:

Winnaar Hoogste Woord 2012: De boot

Jaar van uitgave:

2010

Aantal pagina’s:

112

Uitgeverij:

Callenbach

Prijs:

5.99

Deel deze recensie

Follow Me On Instagram

Het Platform Christelijke Kinderboeken promoot het christelijke kinder- en jeugdboek en reikt ieder jaar de EigenWijsPrijs, Het Hoogste Woord en de #YAP uit.

Zoeken

Iets kwijt? Vind het hier ...

© 2023, Alle rechten voorbehouden.