In een land hier ver vandaan…

In een land hier ver vandaan…zo begint Arend van Dam alle vijftig verhalen uit dit boek. Het is net of hij een sprookje begint. Maar….de verhalen zijn echt gebeurd! De verhalen zijn erg goed voorleesbaar verteld en zo is dit boek een genot om aan je kinderen of je klas voor te lezen. Je ziet de landen en hun bijzonderheden voor je, vooral omdat Arend van Dam kinderen als hoofdpersoon in het verhaal neemt en je je daarmee kunt identificeren. Alle verhalen hebben dezelfde slotzin:  Als je de kans krijgt, moet je zelf maar eens gaan kijken.

Een aanrader voor iedereen die werkt met basisschoolkinderen. En dus een must voor elke schoolbibliotheek

Lang geleden kreeg Arend van Dam eens een mailtje van een kleuterleidster uit Delft. Ze vertelde dat de kinderen uit haar klas het leuk vonden verhalen te horen uit de geschiedenis. Verhalen over Hugo de Groot en Willem van Oranje spreken de kinderen erg aan. Is het een idee om voor kleuters een boek over geschiedenis te schrijven? Arend wist eerst niet wat hij hoorde. Kleuters. Geschiedenis. Daarom bracht hij een bezoek aan een kleuterklas waar verteld werd uit de bijbel. Ademloos luisterden de kinderen naar een ingewikkeld verhaal over de verovering van een stad. Een verhaal vol wonderlijke gebeurtenissen en namen als Jozua, Kanaän, Jericho. Arend dacht de kinderen er niets van snapten, maar …de kinderen hadden de essentie van het verhaal heel goed begrepen.

Toen wist Arend wat voor boek het moest worden. Het moest eruit zien als een kinderbijbel (De bijbel voor kinderen, van Marianne Busser en Ron Schroder) met de prachtige illustraties van Alex de Wolf. En zo….is het echt gebeurd. Zo ontstond het eerste verhalenboek ‘Lang geleden’…..

En terwijl ‘Lang geleden…’ nog niet eens was verschenen, was Arend van Dam al aan het broeden op een volgend idee: een boek maken over de hele wereld. Samen met Alex de Wolf maakten ze een lijst van landen waar ze wel een verhaal over wilden vertellen, over wereldwonderen, werelderfgoed. Uit die lange lijst kozen ze uiteindelijk vijftig plekken, waarvan ze konden zeggen ‘Daar gaan we over schrijven, daar zou je echt eens moeten gaan kijken’.

Wanneer je zomers gaat kamperen aan zee, of misschien wel in Frankrijk, droom je wel eens van een reis ver weg. Ja, waarheen? Arend van Dam wil je wel wat tips geven en wanneer je papa/mama of je juf op school uit dit mooie boek voorleest, kom jij op een idee en kun je vast wegdromen.

Arend van Dam brengt je naar Egypte, naar de piramides, naar het paleis van de sultan, naar het kasteel van Koning Arthur, naar de stad van Tsaar Peter, naar de Olijfberg in Jeruzalem, Het Beloofde Land, naar de dalai lama in Tibet, naar Calamity Jane (die je misschien al kent uit Lucky Luke) in Salt Lake City, naar de Rocky Mountains, naar…..

En in alle verhalen beleef je een klein avontuur met een hoofdpersoon uit dat land, zoals Darryl die in een klein dorp aan de voet van de Rocky Mountains woont. Hij hoort bij de stam van Zwartvoet. Of je leeft mee met Marco Polo uit Venetië die op ontdekkingsreis ging. Het zijn allemaal net sprookjes. Misschien mag jij ook wel ‘s mee naar zo’n ver land en anders….vraag je of iemand jou voorleest uit dit prachtige boek.

Achterin het boek is een wereldkaart opgenomen, waarin je kunt zien waar de verhalen uit het boek zich afspelen. Ook hoort er een poster bij het boek. De aquareltekeningen van Alex de Wolf sluiten perfect aan bij de verhalen, geven de sfeer goed weer en maken dit boek helemaal af.

Voor alle basisschoolkinderen vanaf 7 jaar. Ze zullen ervan genieten. Een must voor elke basisschoolbibliotheek.

AP

 

Koop dit boek bij je plaatselijke boekhandel

of

BESTEL ONLINE

Boekgegevens

Titel:

In een land hier ver vandaan…

Jaar van uitgave:

2008
2008

Aantal pagina’s:

144
144

Uitgeverij:

Unieboek
Unieboek

Prijs:

17.50
17.50

Deel deze recensie