Boekdetails

0 - 6 jaar

LEEFTIJDSGROEP

Iedereen telt mee! : een telboek over elkaar helpen

  • Auteur: Hollis Kurman
  • Illustrator(s): Barroux
  • Jaar van uitgave: 2020
  • Prijs: 14,99 (actuele prijs zie Bestel Nu)
  • Pagina's: 32
  • Uitvoering: Gebonden
  • Uitgeverij: Uitgeverij Rubinstein
  • ISBN: 9789047627630
  • Bestel nu

Voor alle kinderen, waar ook ter wereld, die de reis gemaakt hebben… En voor iedereen die ze onderweg geholpen heeft.

Reis mee met een gezin dat hun thuis moet verlaten op zoek naar een veilige plek en zie hoe ze onderweg overal vriendelijke en behulpzame mensen tegenkomen. Dit bijzondere telboek biedt een hoopvolle boodschap aan alle kinderen en hun ouders, overal ter wereld.

Hoeveel boeken voor peuters en kleuters over vluchtelingen zijn er? Niet veel… Maar dit boek is een parel! Het combineert het vluchten, hoe we met vluchtelingen om kunnen gaan èn het leren tellen tot 10. En dat voor een prentenboek met weinig tekst!

Hoe leg je uit aan een kind wat het betekent om vluchteling te zijn? Dit staat erg ver weg van de meeste kinderen. Dit boek geeft een voorbeeld van hoe het leven van een vluchtelingengezin eruit kan zien. Met goed gekozen woorden, zonder het te eenvoudig te maken of te mooi.

We volgen een vluchtelingengezin, dat met 1 boot hun land ontvlucht, 2 handen die hen uit de boot tillen. Er zijn 8 nieuwe en bruikbare cadeautjes voor het gezin en 10 nieuwe vriendjes.

“1 boot om ons op weg te helpen. 2 handen om ons in veiligheid te brengen. 3 maaltijden om onze buikjes te vullen. 4 bedden om lekker warm en veilig te slapen.”

De illustraties zijn eenvoudig maar met emotie en prachtig van kleur. Met oog voor detail; op bijna elke bladzijde vind je bijvoorbeeld een meeuw, het vriendje van één van de kindjes.

De Engelse titel is “counting kindness”, wat vrij vertaald betekent ‘het tellen van vriendelijkheid’. Het omschrijft het doel van het boek. Namelijk peuters en kleuters inzicht geven in wat vluchtelingenkinderen meemaken en hoe ze hen kunnen helpen. En ondertussen oefenen ze ook nog met het tot 10 tellen. Kennen ze ook iemand die moest vluchten? Waarom zouden ze gevlucht zijn? Wat is er allemaal nieuw als ze in Nederland komen? En het meest belangrijkste: wat kan jij voor ze doen?

Laat de kinderen dat uitvoeren! Misschien door de vluchtelingenkinderen te helpen met nieuwe dingen uit te leggen, door ze te laten vertellen wat je echt moet weten als je in Nederland komt wonen, door ze nieuwe woorden te leren, door iets van henzelf te geven of een tekening te maken, of gewoon door hun vriendje of vriendinnetje te zijn.

“Op hoeveel manieren kan jij helpen?”

Het boek eindigt met informatie over vluchtelingenkinderen en een lijstje van organisaties die vluchtelingen helpen.

Het zijn een heel aantal bijbelse principes die langskomen: gastvrijheid, vriendelijkheid, anderen helpen, omzien naar degene die het moeilijk hebben. Geweldig als een boek dit allemaal stimuleert!

TvD