Boekdetails

12+ jaar

LEEFTIJDSGROEP

Hoe zuur is suiker

Girls alert; dl. 2

  • Auteur: Anja Bout-Monteau
  • Jaar van uitgave: 2018
  • Prijs: 12.95
  • Pagina\'s: 224
  • Uitvoering: Paperback
  • Uitgeverij: De Banier
  • ISBN: 9789087180867

13-jarige Liv voelt zich al een poosje niet goed. Ze is moe, valt af en heeft ontzettend veel dorst. Als ze naar de dokter gaat, belandt ze dezelfde dag nog in het ziekenhuis. Ineens is ze patiënt en draait alles om haar suikerziekte. Dit boek dingt mee naar het Hoogste Woord 2019.

Serie:Hoe zuur is suiker’ is het tweede deel in de serie ‘Girls Alert’, over de vier vriendinnen Isabel, Liv, Maura en Jenthe. In het eerste deel ‘Jij bent mijn moeder niet‘ was Isabel hoofdpersoon. In dit deel leven we mee met Liv, die suikerziekte blijkt te hebben. De vriendinnen steunen elkaar door dik en dun en zijn heel hecht.

Inhoud: Welke impact suikerziekte in je leven heeft, merk je met dit boek. Livs leven wordt ineens totaal beheerst door prikken, bijhouden wat je gegeten hebt, welke inspanning ga je verrichten, uitrekenen van waarden. En hoe je omgeving erop reageert: ineens gaat iedereen zich heel anders tegenover je gedragen, ontdekt Liv. Je wordt ook buiten het ziekenhuis als patiënt gezien of voorzichtig behandeld. En dat wil Liv niet, ze wil gewoon Liv zijn, gewoon leerling zijn op school en in een kledingwinkel werken. ‘Ik wil graag gewoon zijn’.

De auteur Anja Bout plaatst een kleurrijke personage tegenover Liv. Terwijl Liv bedenkt hoe ze alles het beste kan doen, ontdekt ze dat Juul daar heel anders mee omgaat. Juuls levensmotto is  ‘leef je leven, niet de ziekte’.  Maar kan dat wel? Liv loopt soms hard tegen die grenzen aan. Daarnaast vindt Juul het sowieso leuk om een beetje tegen de grenzen aan te schurken. Iets voor Liv om over na te denken.

Taalgebruik: Anja Bout schreef een vlot, soepel lopend verhaal, waarin je meeleeft met Liv, haar vriendinnen en haar familie. Het gedeelte waarin Liv voor het eerst weer thuis eet, laat zien hoe ongemakkelijk de situatie voor alle betrokkenen is. De auteur verweeft  (soms te vaak) taalgebruik van jongeren erin als ‘strak plan’, ‘super gaaf’, ‘awkward’, ‘flabbergasted’, ‘awesome’, ‘respect’ en laat zien hoe een tienermoeder met haar ‘jojodochter‘ om kan gaan. Voor een meisje van 13/14 lijkt Liv me wel heel wijs.

Geloof: Liv probeert eruit te komen hoe ze vanuit haar geloof om moet gaan met de plotselinge ziekte die haar leven zo ineens beheerst. Het beeld van de ‘musjes’ uit Mattheus 10,29 is hierin een soort ‘rode draad’ voor Liv, waarop ze zo nu en dan terugkijkt en over nadenkt. ‘Gaat zij met haar ziekte vele musjes te boven’?  Als dat het antwoord was…Wat kon ik er dan mee?

Onderwerp: De auteur heeft zich enorm gefocust op het onderwerp ‘tiener en suikerziekte’ en hoe ‘zuur dit voor haar is’. Positief is dat ze er niet nog meer bijgehaald heeft, als verliefdheden, andere onderwerpen. Nadeel is dat het nu een en al suikerziekte is, waarbij je als lezer als een ware een snelcursus ‘wat gebeurt er als je suikerziekte krijgt, aangevuld met alle middelen etc etc die hierbij voor handen zijn’ en een perfect georganiseerde sponsoractie voor het goede doel ‘Livs ziekte’. De vriendinnen zijn perfect en leven zo mee dat ze soms meer informatie over suikerziekte hebben dan Liv. De keuze van de auteur om de recalcitrante, tegendraadse, alternatieve Juul als tegenspeler te kiezen, maakt het boek kleurrijker, omdat Liv zich hiertegenover een houding moet geven en zich tegelijk zorgen maakt of haar broer verkering met Juul zal krijgen.

Na dit deel zijn we natuurlijk heel benieuwd wat de auteur bedenken gaat over het leven van Maura en Jenthe. Want natuurlijk verwachten we daarover in Girls Alert, dl 3 en 4.

Oordeel: Een fijn leesboek, herkenbaar voor meiden 12+ over een tiener die plotseling met een chronische ziekte te maken heeft.

AP

 

Koop dit boek bij de plaatselijke boekhandel

of BESTEL ONLINE