Boekdetails

6 - 12 jaar

LEEFTIJDSGROEP

Argwaan op Vlieland

  • Auteur: Adri Burghout
  • Illustrator(s): Adri Burghout
  • Serie: Tim en Tor
  • Jaar van uitgave: 2018
  • Prijs: 9.95
  • Pagina\'s: 147
  • Uitvoering: Gebonden
  • Uitgeverij: De Banier
  • ISBN: 9789087181352

Argwaan op Vlieland is het 10e en laatste deel van de serie ‘Tim en Tor’, van De serie Tim en Tor bevat avonturen van de vrienden Edwin & Vera (tweeling) en Peter hun vriend, met de twee honden Tim en Tor. In elk deel beleven ze spannende avonturen waarbij de drie kinderen en hun honden een belangrijke rol spelen.

Inhoud: Het boek gaat over een groep studenten die met de boot van een van de vaders op vakantie gaan naar Denemarken. Ze gaan niet alleen op vakantie, Arthur wil tegelijk een extra klusje doen, waarmee hij veel geld kan verdienen en Thierry is zijn partner-in-crime. De andere studenten weten hier niets van. Tegelijk met de studenten gaat de familie Groeneveld (hoofdpersonen in deze serie) op vakantie naar een Vlieland, met de kinderen en honden. Tijdens onweer stoot de boot van de studenten lek op een boei en belanden zij op het strand. Het pad van de vrienden en van de studenten kruist elkaar, de kinderen vinden iets in de duinen en krijgen argwaan. En belanden opnieuw in een avontuur.

Ook al gaan de avonturen over kinderen in de basisschoolleeftijd, de onderwerpen in de boeken zijn vaak meer gericht op oudere kinderen. Ook het taalgebruik en de zogenaamde ‘humor’ is niet altijd leeftijdsadequaat. Dat begint in dit laatste deel al op de eerste bladzijde ‘In een van de twee keukenkasten boven de spoelbak liggen pilletjes, Cyclizine staat er op. Die helpen wel. Alleen als je zwanger bent, mag je die niet. Maar dat is toch zeker niet zo?, schatert hij.

Illustraties: De illustraties die bijna ‘foto’s lijken zijn van de auteur/illustrator.

Taalgebruik: Het taalgebruik is vaak ‘plat’. Het is een vrij simpel klusje en hij vangt er een smak geld mee. Daarbij vergeleken is dat wat hij van zijn vader krijgt peanuts’.

Vooroordelen over studenten in beeld: drugs, te veel drinken, ‘brallen’. ‘In de kajuit staat een tafel vol lege bierflessen als stille getuige van het overmatige drankgebruik. In de hutten klinkt hier en daar gesnurk’.

De drie vrienden praten op een ‘volwassen manier’ met de oudere studenten ‘Ik merk argwaan bij jullie’, zegt Peter, klopt dat?’ en nemen de regie in het maken van plannen, wat niet geloofwaardig is. De ‘grapjes’ zijn erg flauw ‘Och, ze zullen niet in zeven sloten tegelijk lopen. Zijn hier op dit eiland eigenlijk wel sloten?

Doelgroep: Jongens/meisjes:  10+, die hopelijk over de genoemde bezwaren heenstappen en vooral van een avontuur genieten.

Oordeel: Het christelijk element is opgelegd en niet erg geloofwaardig, nogal belerend. Deze manier van schrijven is helaas erg ouderwets,niet eigentijds en herkennen we als uit de tijd van de boeken van Piet Prins, avonturenverhalen met een gebed/sausje. We hopen vooral dat Adri Burghout zich blijft concentreren op zijn tekentalenten.

+ serie voor kinderen die van avonturen houden.

taalgebruik. Niet leeftijdsadequaat,  niet passend bij doelgroep, flauwe grapjes, plat taalgebruik.

belerend, ouderwets.

AP

 

 

Koop dit boek bij de plaatselijke boekhandel

of BESTEL ONLINE