Boekdetails

6 - 12 jaar

LEEFTIJDSGROEP

De nachtwacht

Campers - dl. 3

  • Auteur: Johan Leeflang
  • Illustrator(s): Adri Burghout
  • Serie: Campers
  • Jaar van uitgave: 2018
  • Prijs: 9.95
  • Pagina's: 153
  • Uitvoering: Gebonden
  • Uitgeverij: De Banier
  • ISBN: 9789087180720

Het derde deel in de serie ‘Campers’, waarin Sander, Rhodé en Michiel met hun ouders met de camper door België reizen en telkens weer een spannend avontuur beleven.

Inhoud:

In het eerste hoofdstuk maak je meteen kennis met de hoofdpersonen met de ‘foute rollen’, zodat je als lezer alvast begrijpt dat de kinderen uit het verhaal nieuwe avonturen gaan beleven. De familie reist in dit deel door naar België, dicht bij de grens met Nederland, bij Maastricht, dicht bij een groot fort Eben-Emael, waar zij hun camper neer mogen zetten. Sander, Rhode en hun vriendje Michiel ontdekken al vrij snel verdacht gedrag en combineren een en ander. En natuurlijk duiken de bijbehorende ongure types ook op. Waarna opnieuw een avontuur volgt.

Taalgebruik:

De auteur gebruikt wat te vaak gezwollen, plechtig taalgebruik. ‘De vijf zetten hun metalen rossen onder een boom en begeven zich naar een grasveld (…). of ‘De rijke natuur kan op deze plek vrijuit zijn gang gaan’.  Een andere keer drukt hij zich wat ‘platter’ uit. ‘En die snackbar van je zal ook geen bakken met geld opleveren’. ‘Weg met die plantenspuit’. (als Robert een pistool in de rug duwt).

Het taalgebruik van de kinderen past niet altijd hun leeftijd. Bijvoorbeeld als ze in een chique restaurant eten ‘Echt goede kwaliteit’; een andere keer past het wel ‘Het is toch niet zo’n beroerde gast’.

Vriendje Michiel, is een lekkerbek en dicht graag, wat niet erg natuurlijk overkomt. Welk kind kan spontaan een rijmpje van tien regels zeggen ‘Shirtje hier en rokje daar. Nee, doe mij m’n voetbal maar. Geen parfum en geen getut. Anders is vakantie flut. Een terrasje gaat nog wel. Maar voor mij geen winkelbel. Op bezoek in een mooie stad. Campers, zeg, hoe vind je dat? Dus geen winkels rijk en duur. Maar iedere dag het avontuur’. (blz. 15/16).

De titel is ontleend aan het feit dat het beroemde schilderij ‘De Nachtwacht’ van Rembrandt tijdens de WOII in grotten in Zuid-Limburg bewaard is geweest.

Vormgeving:

Het boek is herkenbaar als deel in de serie over ‘De Campers’. Een gebonden boek met een tekening op de omslag waaraan je kunt zien dat er een avontuur volgt. Verzorgd uitgegeven.

Doelgroep/oordeel:

Jongens en meisjes 10+ die van avonturen houden en over het soms plechtige taalgebruik heen lezen. Het boek zou verbeteren met eigentijds taalgebruik dat beter bij kinderen past.

AP

 

Koop dit boek bij de plaatselijke boekhandel

of BESTEL ONLINE