Boekdetails

6 - 12 jaar

LEEFTIJDSGROEP

Het verborgen dorp

Venster op Nederland; deel 1

  • Auteur: Leendert van Wezel
  • Illustrator(s): Marieke ten Berge
  • Jaar van uitgave: 2017
  • Prijs: 9.95
  • Pagina's: 93
  • Uitvoering: Gebonden
  • Uitgeverij: Columbus
  • ISBN: 9789085433477

‘Het verborgen dorp’ en ‘Het tehuis tussen de rivieren’ zijn de eerste delen in een serie waarin de geschiedenis van Nederland tot leven komt. In ‘Het verborgen dorp’ is de 13-jarige slaaf David de hoofdpersoon. Hij ziet hoe zijn vader – terwijl hij iemand het leven wil redden – wordt vermoord. David vlucht naar het verborgen dorp in de jungle van Suriname. Een razend spannend boek.

De serie heeft een perfecte aftrap met ‘Het  verborgen dorp’. Leendert van Wezel laat je in de intro van het boek kennismaken met David en zijn twee jaar oudere ‘meester’ John. Ze mogen elkaar, hoewel David slavenwerk voor John doet. John vraagt zich af waarom God zwarte mensen geschapen heeft…

Meteen in het eerste hoofdstuk word je het verhaal ingezogen. John moet gaan helpen op de plantage, waar ook zijn vader bezig is. Daar gaat het mis. Vader waarschuwt zijn meester voor een gevaarlijke situatie, die zijn opmerking negeert en daarop gedood wordt door een omvallende boom. Als gevolg daarvan wordt zijn vader voor zijn ogen gedood.

Daarna belandt David in een rollercoaster-vlucht. Het is een adembenemend spannende vlucht. Zullen David en Saak het overleven? David ontdekt dat meester John hem echt mag. Ze vluchten naar het verborgen dorp. Daar wil men uit wraak terugslaan en de plantage waar David en Saak vandaan komen platbranden. Maar David weet niet of hij dat wil: zal hij Rachel ooit terugzien? Zij hoort ook bij die plantage. En John…David wil John niet doden. Wat moet hij doen?

David zit vast in een dilemma, waarop hij een vergaand besluit neemt en opnieuw in een levensgevaarlijke situatie belandt. Zal hij dit overleven? Of heeft hij Rachel en John voor het laatst gezien?

Een razend spannend verhaal vol vaart: je moet doorlezen. Een verhaal dat je in een adem uitleest. Kinderen moeten hier beslist niet ’s avonds aan beginnen, want òf dan kun je daarna niet slapen òf je gaat heel laat slapen!

Al rennend kijkt hij om, het duurt maar twee hartslagen lang. Maar in dat moment ziet hij hem het bos uit komen. Van Amerongen, de moordenaar van zijn vader. Hij kijkt weer naar voren, ziet hoe hij achter begint te raken op Saak en hij dwingt zijn brandende benen om harder te gaan. De honden blaffen niet meer, ze komen eraan. Ze komen er pijlsnel aan. Veel sneller dan dat David en Saak lopen. (blz. 31/32)

Een ongelooflijk spannend verhaal over een zwarte bladzijde in de Nederlandse geschiedenis, de slavernij. Kijk voor meer informatie over deze tijd op de website van de canon uit die tijd.

Het boek heeft een mooi verzorgd ‘serie’-omslag, met een egaal-gekleurde onderkant, waarbij de titel + auteur in een ovaal zijn opgenomen. Op de bovenrand van het boek een bij het verhaal passende illustratie van illustrator Marieke ten Berge. Het boek heeft een echt ‘school-leesboek-serie-layout’ en heeft een prettige letter en bladspiegel. In het boek zijn geen illustraties opgenomen.

Aanrader!

Voor bovenbouw basisonderwijs, groep 7-8.

AP

 

 

 

Koop dit boek bij de plaatselijke boekhandel

of BESTEL ONLINE