Boekdetails

6 - 12 jaar

LEEFTIJDSGROEP

Maarten, een moedige monnik

  • Auteur: Jan van Reenen
  • Illustrator(s): Peter Nuyten
  • Jaar van uitgave: 2017
  • Prijs: 9.95
  • Pagina's: 106
  • Uitvoering: Gebonden
  • Uitgeverij: De Banier
  • ISBN: 9789402903966

Het is te merken dat 2017 een herdenkingsjaar is. 500 jaar geleden spijkerde Maarten Luther zijn 95 stellingen aan de kerkdeur. Dit gegeven vinden we najaar 2017  terug in meerdere kinderboeken. Jan van Reenen vertelt over de strijd van Maarten Luther tegen de macht van de Kerk.

In dit boek krijg je een kijkje in het leven van Maarten Luther. Hoe hij opgroeide in een gezin dat bang was voor de duivel. Als een van zijn broertjes overlijdt, denken ze dat dit door de duivelse krachten van de buurvrouw komt.

Maarten krijgt de kans om rechten te gaan studeren. Maar hij twijfelt. Hij is erg bang voor de boosheid van God. Dit gaat hem steeds meer beheersen. En tijdens een onweersbui in het bos doet hij een belofte: ik word monnik.

Ook in het klooster heeft hij geen innerlijke rust. Hij bestudeert de bijbel rusteloos totdat hij Romeinen 1, 17 leest en de betekenis tot hem door dringt. Je krijgt genade van God als je in Christus gelooft. Luther verandert helemaal en gaat zijn studenten hierover enthousiast  vertellen. Hij laat merken het niet eens te zijn met de verkoop van aflaten, het ‘kopen van vergeving’ door Tetzel, een manier om geld in het laatje van de Kerk te brengen.

Maar zijn ‘kruistocht’ wordt niet in dank ontvangen door de kerk en Luther moet voorkomen. Hij weet te ontsnappen. En hij wordt ‘ontvoerd’/bevrijd’ door mannen die hem een veilige plek op de Wartburg geven. Daar gaat Luther de bijbel in het Duits vertalen. Een groot succes: in 3 maanden zijn 3000 ex verkocht. De mensen willen zėlf graag de Bijbel kopen en lezen.

Maarten, een moedige monnik, is een herziene herdruk van een eerder verschenen verhaal. Een verhalend informatief verhaal over Maarten Luther, die de Reformatie 500 jaar geleden in gang zette.

Dankzij Luther kunnen we de Bijbel nu in begrijpelijke taal lezen. Luther is hiermee gestart, gelovigen hoeven geen onmondige niet-wetende leken meer te zijn, maar kunnen in hun eigen Bijbel te lezen wat God hen wil zeggen. Romeinen 1,17: ‘De rechtvaardige zal door het geloof leven’.

Ook al is de taal niet moeilijk in dit verhaal, het geheel begrijpen zal voor de doorsnee basisschoolleerling niet gemakkelijk zijn. Toch is dit verhaal een mooie aanvulling bij alle aandacht voor Luther en zijn werk in het Reformatie-herdenkingsjaar.

AP

 

 

 

 

 

Koop dit boek bij de plaatselijke boekhandel

of BESTEL ONLINE