Boekdetails

6 - 12 jaar

LEEFTIJDSGROEP

Helden!

Mensen die de wereld mooier maakten

  • Auteur: Janny van der Molen
  • Illustrator(s): Els van Egeraat
  • Jaar van uitgave: 2009
  • Prijs: 19.95
  • Pagina's: 304
  • Uitvoering: Gebonden
  • Uitgeverij: Ploegsma
  • ISBN: 978 90 216 6767 6

Dit boek zou in Elke Basisschool aanwezig moeten zijn. Het is een prachtige bundel verhalen over Helden. Wat zijn helden dan? …Mensen die de wereld mooier maakten, mensen die zich hun leven lang inzetten voor een beter leven voor iedereen, die zich het lot van anderen aantrokken, die opkwamen voor de rechten van anderen.

De verhalen zijn heel geschikt om voor te lezen. Het leuke van deze bundel is dat eerst verteld wordt wie de held van het verhaal is, wat hij deed, en in het daaropvolgende verhaal volg je een kind als hoofdpersoon in een verhaal waarin ‘de held’ voorkomt.. Zo kun je je ‘de held’ heel goed voorstellen en je erin inleven.

De auteur heeft een prettige schrijfstijl, heel losjes, natuurlijk, erg prettig. Ze neemt je mee naar de verhalen.

We maken zo kennis met de volgende helden: Mahatma Gandhi, Aletta Jacobs, Nelson Mandela, Charles Dickens, Moeder Teresa, Michael Gorbatsjov, Anne Frank, Martin Luther King en Barack Obama, Anna Maria van Schurman, Florence Nightingale, Ferdinand Domela Nieuwenhuis.

Door eerst informatief het verhaal van de hoofdpersonen te vertellen, krijgen kinderen vast een beeld van de persoon, van de tijd waarin deze leefde, hoe er door anderen tegen hem/haar aangekeken werd en hoe zijn/haar leven verliep. Hierna volgt het verhaal van een kind die die persoon meemaakt.

Bijvoorbeeld: na het verhaal van Mahatma Gandhi, volgt het verhaal van een jongetje Mikul, die hoort over de zoutmars die Gandhi wil lopen, hij hoort waarom hij dat doet en dat Gandhi ook door zijn dorp komt. Deze jongen wil dan niks liever dan hem volgen naar de zee. Dat doet hij ook.

De verschillende verhalen geven een prachtig beeld van de persoon en de tijd. In het verhaal van Gandhi zie je hoe de kinderen niks te maken willen hebben met ‘onaanraakbaren’, de onderkaste in India. Aan het einde van het verhaal heeft Mikul de boodschap van Gandhi ook echt begrepen en steekt hij zijn hand uit naar de ‘onaanraakbare jongen’.

Op deze manier zijn alle verhalen verteld. Een prachtige manier om helden uit de geschiedenis dichterbij te brengen. De schrijfster laat in haar voorwoord weten dat het niet zo is dat je beroemd moet zijn om een held te zijn. Je kunt ook een held zijn als je bijvoorbeeld ‘meedoet met een sponsorloop, of ‘als je opkomt voor een kind dat gepest wordt’ of ‘als je een paar keer per week je zieke opa voorleest’. Als je allemaal een beetje held bent, maak je samen de wereld mooier.

Aanrader voor alle kinderen vanaf 9 jaar – en hun meesters & juffen. Bij dit boek is een mooie lesbrief gemaakt, fijn om met de kinderen over te werken in de klas/groep.

AP

 

Koop dit boek bij je plaatselijke (christelijke) boekhandel

of

BESTEL ONLINE