Over vroeger en nu

20 november 2012 is ‘Over vroeger en nu’ gepresenteerd in het Openluchtmuseum te Arnhem. Heel toepasselijk. Sinds 2010 werkt het Nederlandse onderwijs met 50 vensters, 50 thema’s in de Nederlandse geschiedenis die belangrijk waren in de ontwikkeling van Nederland zoals het er nu uit ziet. Het is een prachtig boek geworden, een mooi standaardverhalenboek bij de Nederlandse geschiedenis.

Deze verhalen moeten alle Nederlandse kinderen kennen. En om ze te kennen is dit boek een prachtig middel. Bij alle 50 onderwerpen uit de canon hebben Janny van der Molen, Martine Letterie en Agave Kruijssen een korte overzichtelijke informatie-intro geschreven, waarna er een verhaal volgt dat het onderwerp illustreert. Op die manier kun je je heel goed inleven in het thema, in die tijd. Dit boek is een MUST voor alle basisscholen.

Je zou het een voorleesverhalenbijbel bij de geschiedeniscanon kunnen noemen.

Het is niet duidelijk wie verantwoordelijk is voor welke verhalen. Een van de auteurs (?Janny van der Molen) heeft zich ingeleefd in een persoon uit de beschreven tijd en een inlevingsverhaal geschreven vanuit een kind. Deze verhalen zijn geschikt om al in de middenbouw voor te lezen, te vertellen.

Bijvoorbeeld. In de Eerste Wereldoorlog werd België ongewild betrokken in de oorlog. Een miljoen Belgen vluchtte naar Nederland. In Den Haag werd zelfs een speciale wijk voor de Belgen gebouwd: Petite Belgique. Arie, die bij de Haagse padvinders is, wordt opgeroepen te helpen bij de opvang van vluchtelingen. Hij ontmoet de kleine Anton, die zijn vader zoekt.

Bijvoorbeeld: Het verhaal over de VOC in Sri Lanka, voormalig Ceylon, waar de bevolking op olifantenjacht moet gaan, verteld vanuit Podi Putaa die met zijn vader mee mag op olifantenjacht.

De verhalen over Willem van Oranje en over De Republiek zijn minder toegankelijk verteld met veel feitenmateriaal.

Natuurlijk ontbreekt een  verhaal over de watersnoodramp, 1953, Zeeland niet, ga je terug naar de tijd van de hunebedden en hoor je hoe de aanleg van de eerste spoorlijn ging, beleef je met Michiel de Ruijter een zeeslag bij Kijkduin en hoor je hoe Eise Eisinga zijn wereldberoemde planetarium bouwde in een huiskamer in Franeker.

Opnieuw een must-verhalenbundel voor alle basisscholen, om bij alle belangrijke geschiedenisfeiten een mooi verhaal voor te lezen.

AP

 

Koop dit boek bij je plaatselijke (christelijke) boekhandel

of

BESTEL ONLINE

 

Boekgegevens

Titel:

Over vroeger en nu

Jaar van uitgave:

2012
2012

Aantal pagina’s:

516
516

Uitgeverij:

Ploegsma
Ploegsma

Prijs:

49.49
49.49

Deel deze recensie

Follow Me On Instagram

Het Platform Christelijke Kinderboeken promoot het christelijke kinder- en jeugdboek en reikt ieder jaar de EigenWijsPrijs, Het Hoogste Woord en de #YAP uit.

Zoeken

Iets kwijt? Vind het hier ...

© 2023, Alle rechten voorbehouden.