Haat die kat

Na het onvolprezen ‘Hou van die hond’  is er nu ook ‘Haat die kat’.
Jack zit nog steeds bij juf Strechberry in de klas. De Juf die wil dichten met de klas. In het vorige schooljaar is het haar gelukt Jack aan het dichten te krijgen.

Nu is het nieuwe schooljaar begonnen. Het is 14 september en Jack zit in lokaal 204. ‘Meer poëzie? U denkt vast – dat we hebben onthouden – wat we vorig jaar – hebben geleerd, toch?
Jack ergert zich aan een dikke zwarte kat bij de bushalte. ‘Ik haat die kat’. 13 september ‘Sorry – ik wist niet – dat u van katten hield – Wist niet – dat u er een heeft’.

Het bijzondere van Sharon Creech is dat ze de kunst verstaat op een geloofwaardige manier in woorden en taal, poëzie de haat van Jack voor katten te doen omslaan in tomeloze liefde voor een kat. Oftewel een boekje voor alle kattenliefhebbers en alle kattenhaters ter wereld.

Het boekje begint ermee dat Jack zich groen en geel ergert aan een kat bij de bushalte. (25 februari).( …..)
Het vervelende van dit boekje is dat je de neiging moet onderdrukken steeds uit dit boek te willen citeren. Het is té leuk, te bijzonder. En het is zo jammer om alles al te verklappen en weg te geven.

Maar… opnieuw (na ‘Hou van die hond’) een heerlijk, bijzonder, ontroerend, taalvirtuoos boekje voor iedereen die van dichten, taal, poëzie houdt en er jongeren mee aan wil steken in de les. Dat zou toch moeten lukken met dit boekje.

Een must voor alle docenten Nederlands onderbouw voortgezet onderwijs, mag niet ontbreken in de mediatheken en zou eigenlijk in alle ‘Weken van de Poëzie’ plat gelezen en gepromoot moeten worden. Toch?

Toch nog maar een fragmentje:
(13 november)
Ik zeg niet
dat ik van katten hou
(honden zijn veel leuker)
maar die katjes
waren giga grappig
toen ze in ‘t rond zoefden
en snorrrrrrrrrden.

AP

 

Koop dit boek bij je plaatselijke boekhandel

of

BESTEL ONLINE

 

Boekgegevens

Titel:

Haat die kat

Jaar van uitgave:

2009

Aantal pagina’s:

128

Uitgeverij:

Hoogland & Van Klaveren

Prijs:

14.50

Deel deze recensie

Follow Me On Instagram

Het Platform Christelijke Kinderboeken promoot het christelijke kinder- en jeugdboek en reikt ieder jaar de EigenWijsPrijs, Het Hoogste Woord en de #YAP uit.

Zoeken

Iets kwijt? Vind het hier ...

© 2023, Alle rechten voorbehouden.