Boekdetails

6 - 12 jaar

LEEFTIJDSGROEP

Werken voor de vijand

  • Auteur: Arend van Dam
  • Serie: Vergeten oorlog
  • Jaar van uitgave: 2009
  • Prijs: 14.95
  • Pagina's: 135
  • Uitvoering: Gebonden
  • Uitgeverij: Leopold
  • ISBN: 978 90 25855390

Deel van de serie Vergeten Oorlog, waarin ‘vergeten onderwerpen’ uit de Tweede Wereldoorlog aan de orde komen.Dit deel gaat over tewerkstelling in Duitsland. Het is het verhaal van de opa van auteur Arend van Dam, die in Duitsland bij autofabriek Opel moet werken.

Albert van Dam laat zijn familie achter en moet op de trein naar Duitsland om daar te gaan werken. Hij hoort bij de mannen en jongens die in 1942 worden opgeroepen om verplichte arbeidsdienst te gaan doen in Duitsland. Albert had liever z’n vader willen helpen in het transportbedrijf, maar ook zijn vader is opgepakt. Hij wordt vrachtwagenchauffeur voor de Opelfabriek en overleeft heel wat bomaanslagen die vanuit Engeland over Duitsland komen, onderweg en bij de fabriek. Uiteindelijk komt hij weer veilig thuis en hoort dan pas wat er tijdens de oorlog gebeurd is met de Joden en in Nederland.

Het verhaal wordt verteld door Opa Albert aan zijn kleinzoon Jori. Jori vraagt aan hem wat opa eigenlijk deed in de oorlog. ‘Ik moest naar Duitsland’ vertelt opa dan. Opa stuurt Jori een bouwpakketje van een vrachtwagentje, een Opel Blitz. Dat is de auto waarmee opa in de oorlog door Duitsland reed. En gaandeweg, na alle vragen van Jori, vertelt opa zijn verhaal.

De schrijvers van De Ronde Tafel vertellen in de serie ‘Vergeten oorlog’ onbekende verhalen over verschillende kanten van de oorlog. Meer informatie over dit project is te vinden op deze website.

Kristel (12 jr.): Als je opa je dit verhaal vertelt, kun je je voorstellen hoe de oorlog is geweest. Wat een spanning, wat een gevaar. Jori krijgt voor zijn verjaardag een autootje om in elkaar te zetten en ondertussen vertelt zijn opa het verhaal over de oorlog. Dat heeft de auteur op een leuke manier opgeschreven. Het lijkt me heel eng om als tewerkgestelde Nederlander in Duitsland te werken en te rijden, want de Engelsen denken dat iedereen in Duitsland de vijand is. Heel gevaarlijk!

Noah (12 jr.): Ik moest even wennen aan de manier waarop dit verhaal vertelt is: dat Opa dit verhaal aan Jori – in deze tijd – vertelt.Het lijkt me heel rot voor de Nederlandse mannen dat je de vijand moet helpen door in Duitsland te gaan werken. Daarom vond ik het ook raar dat opa de enige Nederlander in de fabriek was: er waren toch veel meer Nederlanders die dit moesten doen? Het lijkt me heel spannend om vanuit Duitsland terug te gaan naar Nederland, je weet niet hoe het daar ondertussen gegaan is. Ik vond het wel gek dat Duitsers naar Zwitserland wilden vluchten.

Gideon (14 jr.): Dit vond ik een heel mooi boek (met hele lange hoofdstukken!). Als je eenmaal bezig bent, wil je doorlezen!

AP

 

Koop dit boek bij je plaatselijke (christelijke) boekhandel

of

BESTEL ONLINE