Boekdetails

12+ jaar

LEEFTIJDSGROEP

Hou van die hond

  • Auteur: Sharon Creech
  • Illustrator(s): Rotraut Susanne Berner
  • Jaar van uitgave: 2006
  • Prijs: 14.50
  • Pagina's: 90
  • Uitgeverij: Hoogland & Van Klaveren
  • ISBN: 978 90 76347 455

Jack is een jongen. Hij zit in de klas bij juf Strechberry. Juf wil gedichten schrijven met de klas, maar Jack wil niet. Hij schrijft op 13 september: Ik wil het niet – want jongens – schrijven geen gedichten. – Meisjes wel. 21 september gaat de les verder: ‘Geprobeerd – Gaat niet – Hoofd leeg’ dicht Jack deze keer. Toch gaat Jack dichten. Een bijzonder en ontroerend ‘dagboek’ over een jongen die tijdens de lessen van één schooljaar bij juf S. enthousiast wordt voor dichten en ontdekt dat hij zijn eigen vreugde en verdriet in woorden om kan zetten. Een geweldig mooi én ontroerend boekje om in ALLE schoolklassen mee aan de slag te gaan. Voor je het weet heb je een klas dichters voor je.

 

Van dit boekje moet je gewoon niet te veel willen vertellen. Het bijzondere van dit handzame gele boekje is dat je een heel schooljaar volgt van een jongen die nogal kritisch staat tegenover zijn enthousiaste poezie-liefhebbende juf.

Het is onmogelijk niet van dit boekje of van Jack te houden. Jack neemt je mee op zijn ontdekkingstocht bij de lessen. En ondertussen ontdek je dat hij iets heeft meegemaakt waarover hij eigenlijk niet wil praten en zeker niet over wil dichten.

Toch gaat hij het doen. Hij vraagt de juf regelmatig zijn naam niet onder het gedicht te zetten, wanneer ze het op het bord plakt. Dat hoeft niemand te weten. Misschien vinden ze het wel een slecht gedicht.

Ach, dit boekje is zó geweldig origineel, ontroerend, knap in eenvoud en zo bijzonder omdat je, samen met Jack, de essentie van poezie ontdekt en tegelijk leert hoe je je eigen gevoelens op papier kunt zetten. Jacks poezie ontroert. Het is echt jammer wanneer je je kinderen of leerlingen dit boek te onthoudt.

Een boekje om in alle bovenbouwklassen neer te leggen en als klas samen ‘s door te nemen. Ook heel geschikt voor lessen Nederlands in de onderbouw voortgezet onderwijs.  Gelukkig kwam na dit boekje een vergelijkbaar deeltje uit ‘Haat die kat‘.

Toch nog maar een fragment:

15 november

Ja, ik had ooit een huisdier

Ik wil er niet over schrijven.

Nu gaat u me zeker vragen

Waarom niet?

Toch?

 

Neem, lees en geniet…(en ga dichten!)

AP

Dit boek ontroert

vind je niet?

ik vind

van wel.

 

Koop dit boek bij je plaatselijke boekhandel of

BESTEL ONLINE