Boekdetails

12+ jaar

LEEFTIJDSGROEP

Gaten

  • Auteur: Louis Sachar
  • Jaar van uitgave: 2010
  • Prijs: 17.95
  • Pagina's: 224
  • Uitvoering: Gebonden
  • Uitgeverij: Lemniscaat
  • ISBN: 9789056372422

Gaten is een humoristisch boek met magisch-realistische elementen. Het boek leest als een trein, en het verhaal is grappig, ontroerend, razend spannend en zielig tegelijk. Je wordt tijdens het lezen aan het denken gezet over onderwerpen als onrecht, pech en geluk, de invloed van je voorouders op jouw leven, straf en gerechtigheid.

Nieuwsgierig geworden? Of nog niet helemaal, dan volgt hier een samenvatting van het verhaal:

Stanley Yelnats en zijn familie worden al generaties lang achtervolgd door pech. Ze hebben er inmiddels mee leren leven en daarom verbaast het Stanley ook niets als hij door een misverstand naar Camp Green Lake (Kamp Het Groene Meer), een strafkamp voor jongens, wordt gestuurd.

Het meer blijkt al sinds jaren te zijn opgedroogd en de omstandigheden in het strafkamp zijn uitermate zwaar. De jongens worden gedwongen om elke dag in de brandende zon een gat te graven van anderhalve meter diep en anderhalve meter in doorsnee. Dit zou hun karakter vormen. Of is er een andere reden van al deze gaten? Is de directeur soms op zoek naar iets?

Langzamerhand wordt steeds meer duidelijk hoe het noodlot generaties lang de hand heeft gehad in de levens van de personages uit het verhaal en hun voorouders en uiteindelijk komt er voor de familie Yelnats gerechtigheid in plaats van pech!

Perfect gecomponeerd verhaal, heel geschikt om leerlingen in onderbouw VO te laten kennismaken met literaire begrippen, zonder ze met theorie te vervelen.

Inmiddels is er ook een geweldige verfilming van het boek gemaakt, op dvd te verkrijgen als ‘Holes’.

ML

 

Koop dit boek bij de plaatselijke boekhandel

of

BESTEL ONLINE