Boekdetails

12+ jaar

LEEFTIJDSGROEP

In liefde verbonden

  • Auteur: Eline Rosenhart
  • Jaar van uitgave: 2010
  • Prijs: 18.95
  • Pagina\'s: 380
  • Uitvoering: Paperback
  • Uitgeverij: Voorhoeve
  • ISBN: 978 90 29719940

In liefde verbonden is het debuut van Eline Rosenhart, 16 jaar, uit Haarlem. Ze verdiepte zich gedurende drie jaar in de Amerikaanse burgeroorlog met dit boek als resultaat. Eline is een talent, waar we vast meer van zullen gaan horen.

In ‘In liefde verbonden’ lezen we het verhaal van Abigail, een dochter van een rijke plantagehouder. Ze weet niet anders dan dat het normaal is dat slaven allerlei werk voor je doen en leeft een rijkeluisleventje. Haar liefde voor Jim is de rode draad in dit boek. De tweede hoofdpersoon is Stacey, die als slavin hard moet werken in het huis van haar meester. Zijn vrouw vit voortdurend op haar. Ze hoopt tijdens de Amerikaanse burgeroorlog dat er ooit een einde zal komen aan de tijd van de slavernij. Abigail en Stacey ontmoeten elkaar in Savannah en krijgen langzamerhand meer begrip voor elkaar.

Eline Rosenhart schetst in dit boek meerdere werelden.

Het wereldje van de rijke Abigail. Ze komt uit een liefdevol, groot gezin en is al jaren verliefd op jeugdvriend Jim. Het tweede verhaal is het verhaal van Stacey die met haar moeder in een hutje op een plantage woont. Stacey moet hard werken en zal nooit een complimentje krijgen. Hoe hard ze ook werkt, de vrouw van haar baas vindt haar lui. Stacey vindt het jammer dat haar moeder nooit over haar vader wil vertellen. Ze weet niet wie hij is. En het verhaal van Jim, de liefde van Abigail.

Abigail krijgt de schrik van haar leven als er nieuwe buren in hun gemeenschap komen wonen. De knappe Louisa steelt de show en Jim vergeet Abigail en verloofd zich met Louisa. Abigail is ontroostbaar, zeker wanneer ze ziet dat Jim letterlijk uit haar leven verdwijnt om als soldaat mee te gaan vechten in de burgeroorlog. Zal ze hem ooit weerzien? Dan is Louisa ook nog zwanger en drager van Jims kind. Haar moeder stelt voor dat ze – als afleiding – met haar zus Melany naar tante Sarah in Savannah gaat. Daar gaan de zussen helpen in een ziekenhuisje.

Stacey probeert vol te houden bij het werk in het huis van haar baas. Ze weet dat zijn vrouw nooit tevreden is. Toch komt er voor haar enige verlichting wanneer Joshua, een neef van haar baas, op de plantage komt wonen. Joshua is, in tegenstelling tot zijn oom, tegen de slavernij, een abolitionist. Hij laat Stacey in het geheim meewerken aan acties om slaven te laten ontsnappen. En wanneer bekend wordt wie de vader van Stacey is, besluit haar baas dat ze weg moet van de plantage. Ze moet haar moeder achterlaten. Joshua brengt haar naar een pension in Savannah. Daar besluit ze te gaan helpen in een ziekenhuis. Ze kan hard werken en assisteert doker Clark.

Jim is degene die altijd dé jeugdvriend van Abigail is geweest. Hij valt als een blok voor Louisa en verloofd zich al snel daarna. Terwijl Abigails wereld instort, krijgt Jim steeds meer door dat hij in een valkuil is gestapt. Hoe kan hij dit goedmaken, rechtbreien. Hij verlaat zijn vertrouwde wereldje voor de oorlog. Dan komt het bericht dat hij is omgekomen.

Abigail, Melany en Stacey worden collega-verpleegsters in het ziekenhuisje. Ze worden vriendinnen, al weten ze in eerste instantie niet hoever hun werelden uit elkaar staan. Stacey houdt haar achtergrond voor zich. Ze weet dat de twee zussen uit een heel ander milieu komen. Toch komen ze elkaar steeds meer nader.

Eline Rosenhart weet de verhalen mooi met elkaar te verbinden. Een prachtig en onderhoudend geschreven verhaal over een jeugdliefde, over racisme en discriminatie, over vooroordelen die moeilijk te doorbreken zijn, maar waar door de afloop van de burgeroorlog gelukkig een opening komt. Ze laat de harde tegenstellingen zien tussen Noord en Zuid in deze burgeroorlog. Ze laat ook zien wat het waard is trouw te zijn, eerlijk. Rosenhart geeft hoop, door aan het eind van het boek nieuwe kansen te laten zien, een nieuwe toekomst voor de hoofdpersonen.

Aanrader voor middelbare scholieren die hier op een laagdrempelige manier meer te weten kunnen komen over het leven ten tijde van de Amerikaanse burgeroorlog.

AP

 

Koop dit boek bij de plaatselijke boekhandel

of

BESTEL ONLINE