Boekdetails

6 - 12 jaar

LEEFTIJDSGROEP

Floris en Melinda ‘Bon-djoe wereld’

  • Auteur: Evelien van Dort
  • Jaar van uitgave: 2017
  • Prijs: 7.50
  • Pagina\'s: 88
  • Uitvoering: Gebonden
  • Uitgeverij: KwIntessens
  • ISBN: 9789057883927

Als Floris’ moeder plotseling naar het ziekenhuis moet, logeert Floris zolang bij zijn opa en oma. En hij wordt vriend van Melinda, die thuis voor paarden zorgt.

Floris’ opa en oma zorgen voor afleiding voor hem, nu zijn moeder na een zware operatie in het ziekenhuis ligt. Ze timmeren een ren voor konijn Sproet en ze geven hem extra aandacht. Ook Melinda is een gezellige vriend voor Floris. Ze zorgen samen voor de paarden en halen eikels weg. Toch wordt een van de paarden ziek omdat die teveel eikels gegeten heeft. Rond school zijn ook dieren, er is een exotische eend, een mandarijn-eend. Ook voor dit dier maakt opa een mooi hok.

Gelukkig kan Floris’ moeder na twee weken weer terug naar het huis. Maar hoe dat is, vertelt het verhaal niet. Het boek sluit af met de pompoenoogst van de klas. Een beetje vreemd einde, het verhaal is op deze manier niet ‘rond’, niet ‘af’.

Wel laat het verhaal zien dat een ziekenhuisopname grote impact heeft op een kind en dat het dan fijn is dat je familie – in dit geval opa en oma – voor je kunnen zorgen. En dat het heel fijn is als je een lieve vriendin hebt.  De titel ‘Bon djoe’ komt uit Haïti en betekent ‘hallo’.

Wat ook opvalt in dit verhaal van Floris en zijn ernstig zieke moeder is, dat de klas en zijn opa & oma niet bidden voor zijn moeder. De juf brandt een kaarsje, de kinderen roepen meelevende woorden, dat is fijn voor Floris, maar toch mist de troost van het gebed, de hulp van God in dit verhaal.

Een leesboek met een fleurig omslag, voor jongens en meisjes van 8 jaar en ouder, AVI 5, AVI 6. Er is ook een tweede boek over Floris en zijn Haïtiaanse vriendin Melinda, getiteld ‘Dubbelspel’.

AP