Boekdetails

6 - 12 jaar

LEEFTIJDSGROEP

Fietsendieven

  • Auteur: Ineke Kraijo
  • Illustrator(s): Andrea Kruis
  • Jaar van uitgave: 2014
  • Prijs: 8.50
  • Pagina's: 119
  • Uitvoering: Gebonden
  • Uitgeverij: Columbus
  • ISBN: 9789085432760

Fietsendieven is een leuk en spannend verhaal over Freek en Isis. Er worden op hun school fietsen gestolen, er blijkt een dievenbende actief te zijn. Fietsendieven is echt een boek voor kinderen van 10 jaar en ouder die van spannende, grappige boeken houden met een ‘vleugje verliefdheid’…

Auteur Ineke Kraijo is van alle markten thuis en schrijft voor eigenlijk alle leeftijden: kinderen & jongeren. Ook komen haar boeken bij verschillende uitgeverijen uit: Ark Media, Vier Windstreken, Mozaïek en nu ook Columbus.

Fietsendieven is haar eerste boek bij uitgeverij Columbus. Het is een leuk en spannend boek voor kinderen vanaf groep zes, 10 jaar e.o.  Kraijo heeft een subtiele combinatie gemaakt van een spannend, grappig boek met een ondertoon van een actueel maatschappelijk probleem, namelijk werkloosheid en daarbij komende ‘armoede’. Voor ouders en meesters/juffen is het grappig om te lezen dat de verhalen van Enid Blyton in dit boek terugkomen. Freek heeft namelijk de boeken van Blyton van zijn moeder allemaal gelezen.

Fietsendieven is het verhaal van een vriendengroepje van de twee jongens Freek en Roy en twee meisjes Isis (!) en Amira. Freek is verliefd op Isis, Roy op Amira. Op hun scholen zijn fietsen gestolen. Isis heeft een goed idee: verf je fiets in vrolijke kleuren, dan heb je minder kans dat je ‘opvallende’ fiets gestolen wordt.

Freek hoeft niet bang te zijn dat zijn fiets gestolen wordt. Hij fietst nog steeds op een klein kinderfietsje, omdat er thuis geen geld is voor een nieuwe fiets. Zijn vader is werkloos geworden en ze hebben eigenlijk nergens geld voor. Niemand mag weten van hun situatie, daarom mag Freek geen vriendjes mee naar huis nemen.

Op school wordt Freek verdacht door de strenge conciërge ‘Meneer Bert’, die denkt dat hij bij de fietsendieven hoort. En dat terwijl Freek eigenlijk van plan was de fietsendieven op te sporen…

Door de vriendschap met Isis, belanden Freek en Isis, in een spannend avontuur, waarbij ze weten wie de fietsendieven zijn en waar de fietsen zich bevinden. Het wordt allemaal erg spannend en ze belanden alleen in een donker bos. Hoe moet het nu verder? Komen ze er ooit weer uit? En, krijgen ze nou verkering of niet?

Ja, dat wil je natuurlijk weten, maar daarvoor moet je dit spannende boek zelf lezen!

En nu nog iets over de illustrator Andrea Kruis, de dochter van (Jan, Jans en de kinderen…) Jan Kruis. Dát kun je wel zien aan de vrolijke, levendige tekening. Het meisje achterop het boek, Isis, lijkt nét op Karlijn van Jan Kruis. Het boek heeft een aantrekkelijk ‘spannend’ omslag.

Veel leesplezier met ‘Fietsendieven’. Ik hoop dat deze auteur nog meer spannende avonturen voor kinderen van deze leeftijd gaat schrijven!

p.s. ik ben wel benieuwd wanneer de auteur dit boek geschreven heeft, vanwege de naam Isis. En, is ze met de naam Amira door een andere auteur geïnspireerd?

Koop dit boek in de plaatselijke (christelijke) boekhandel of BESTEL ONLINE

AP

Lotte (11 jr.) ik vond het leuk bedacht dat de schrijfster het ‘arm zijn’ van de familie van Freek in verband bracht met het schoolkamp en dat Freek nu toch mee mocht omdat hij iets durfde. Hij kon het eigenlijk niet betalen, maar omdat hij geld kreeg voor wat hij durfde, mocht hij toch mee.

Amber (10 jr.) Ik vond het een leuk boek. Ik moest eerst goed doorlezen om in het verhaal te komen.  Halverwege het boek werd het steeds spannender.