Eileen

Na ‘Kate’ en Rose’ van auteur Ineke Kraijo wil je natuurlijk weten wie Eileen eigenlijk was.

Eileen is het derde boek in de trits (jongeren-)romans over Ierland. Verhalen waar de Ierse sfeer vanaf ‘druipt’. Na ‘Kate’ en ‘Rose’ gaan we met ‘Eileen’ terug in de tijd. Eileen is namelijk de moeder van Fergus, de latere man van Kate. Wat was haar verhaal?

Ineke Kraijo is met ‘Eileen’ winnaar van Het Hoogste Woord 2016. 

Als je ‘Kate’ en ‘Rose’ hebt gelezen, ben je sowieso benieuwd wat het verhaal is achter andere belangrijke personages in de verhalen van Ineke Kraijo. Eileen was een belangrijk persoon voor Kate in het eerste boek, omdat Eileen aan Kate Engelse les gaf. In Eileen lezen hoe het kwam dat Eileen goed Engels kon.

Eileen is de dochter van pastoor Daniel MacGowan. Haar vader is pastoor geweest en boer geworden na zijn trouwen met de moeder van Eileen. Door zijn eerste beroep en achtergrond kon hij goed Engels, een taal die hij overbracht op zijn dochters Eileen, Ann en Bridget. En waarin hij de meisjes ook lezen en schrijven leerde, kennis die de meeste mensen in die tijd ontbeerden. De drie zussen wonen met hun vader in hun ‘bothan’.
Door het lezen van de boeken van Kraijo krijg je meteen een heel aantal oud-Ierse woorden mee en het geeft de verhalen een eigen sfeer.

De zussen zijn blij met hun lieve, wijze vader die hen veel leert. Zo kan Eileen ook een beetje Latijn. Een van de dingen die hun vader hen leert is een belangrijk motief in dit verhaal ‘De tijd vloeit als een rivier, en de geschiedenis herhaalt zich, maar er wordt altijd nieuw water toegevoegd’. Een gegeven dat Eileen herkent. Ook leert ze van haar vader om zich niet te veel aan te trekken van de vele dorpsroddels ‘Woorden en valse getuigenissen zijn machtige wapens, maar de waarheid is machtiger’. Deze wijsheid moet ze zich steeds weer voor ogen houden, bij alle praatjes over haar en Philip Harrison, de praatjes van haar schoonmoeder Biddy…

In het begin van het boek maakt Eileen iets ingrijpends mee dat ze niemand wil vertellen, maar wat daarna bepalend is voor verdere keuzes in haar leven. Ze wil niet trouwen met Philip Harrison, terwijl ze wel verliefd op hem is. Zal hij ook voor haar kiezen als ze dat laat merken? Of zal de geschiedenis zich herhalen zoals bij haar moeder? Eileen maakt haar liefde bekend aan Thomas Mullan, wat Philip niet kan begrijpen en waarover ze hem verder niks zeggen zal.

En wat is het drama in het gezin van Vader MacGowan en de zussen. Waarom leeft moeder niet meer en waarom is Bridget kreupel en zo verbitterd? Het benauwt de 15-jarige Ann zo dat ze met met de Ierse journalist Simon meegaat naar Dublin.

Eileen loopt weg nadat haar vader een verhaal verteld over zijn/haar geschiedenis. Maar, er blijven vragen over: Is haar vader werkelijk haar vader of is het iemand anders? Een van de Harrisons? Is ze daarom zo donker?
Daarnaast denkt ze na over de vermomde Ribbonmen. Kloppen haar vermoedens over wie de Ribbonmen zijn? Zal ze het aan de Harrisons doorgeven? Veel verhaallijnen, veel vragen waarop je een antwoord wilt krijgen…

Het derde boek na Kate en Rose, over Eileen, is een mooi verteld, romantisch verhaal over het leven van een meisje, in het begin van de 19e eeuw in het arme platteland van Ierland, waar het leven hard en moeizaam is en waar dood en ziekte op de loer liggen. Een leven waarin je eigenlijk iedere kans zou moeten pakken, omdat het leven anders meer ‘overleven’ is, een leven waarin je als meisje/vrouw niet veilig bent. Kraijo laat in Eileen een krachtige, sterke, slimme persoonlijkheid zien, die door de juiste keuzes te maken, iets van haar leven weet te maken.

Voor alle liefhebbers van historische en romantische verhalen, van Ierland, van mensen-verhalen, van de boeken Kate en Rose.

AP

 

Koop dit boek bij je plaatselijke (christelijke) boekhandel

of

BESTEL ONLINE

Boekgegevens

Titel:

Eileen

Jaar van uitgave:

2015
2015

Aantal pagina’s:

315
315

Uitgeverij:

Mozaiek
Mozaiek

Prijs:

16.90
16.90

Deel deze recensie