Boekdetails

6 - 12 jaar

LEEFTIJDSGROEP

Fietsen, vloggen en volgen

  • Auteur: Vrouwke Klapwijk
  • Illustrator(s): Tynke van Dijk
  • Jaar van uitgave: 2020
  • Prijs: 7,70 (actuele prijs zie Bestel online)
  • Pagina's: 89
  • Uitvoering: Gebonden
  • Uitgeverij: Kwintessens
  • ISBN: 9789057885525

De ouders van Jaron zijn voor duurzaamheid en gezond eten en leven. Daarbij is de moeder van Jaron fan van Insta, waar ze veel volgers heeft. Het is bijna zomervakantie. Een vliegvakantie zit er niet in, het wordt fietsen! Niet echt een vakantie waar Jaron naar uitziet, maar hij moet gewoon mee natuurlijk. Zijn zus Nienke fiets op haar eigen fiets, zijn zusje Elin zit bij mama voorop in het fietsstoeltje en Jaron zelf mag op een aanhangfiets achter papa’s fiets. Het avontuur kan beginnen.


Uitvoering
Gebonden uitvoering met full colour omslag. Het binnenwerk is uitgevoerd met illustraties in zwart-wit. De illustraties van Tynke van Dijk zijn heel grappig en echt een toevoeging aan het boek. Heerlijk, de blik op de gezichten van papa en Jaron op pagina 53. Stiekem een frietje eten (mama ziet het toch niet), terwijl een vogel die over papa heen vliegt een klodder laat vallen. En op de illustratie op pagina 89 straalt het enthousiasme van Jaron af als hij op z’n luchtbed over het natte gras roetsjt.

 

Inhoud/taal
‘Fietsen, vloggen en volgen’ is een heel leuk avontuurlijk boek voor jonge lezers. Geschikt voor zowel jongens als meisjes. De thematiek is actueel: mama zit op insta, papa en mama gaan voor duurzaam, op pagina 59 staat een dopper op een illustratie etc. Jaron is een jongen die van cijfers houdt. Dat vind ik een leuke toevoeging in dit verhaal. Zo telt hij tenten op campingveldjes en houdt hij goed in de gaten hoeveel kilometer per uur papa en hij fietsen. Er zit veel humor in dit boek. En er staat uitleg bij onderwerpen die misschien niet elke lezer begrijpt. Zoals uitleg van (kleder)dracht en uitleg wat duurzaam eigenlijk betekent. De duurzaamheid wordt gelukkig niet tot in het extreme uitgevoerd. Zo is op de laatste vakantiedag alles doorweekt geraakt van de regen. Mama gaat met het natte spul naar het washok en zegt: ‘Dit is een noodgeval. Ik heb nu echt een droger nodig. Ik wil even niet aan duurzaam denken.’ In het verhaal is een stukje spanning toegevoegd doordat er een vrouw in voorkomt die overal opduikt. Jaron en Nienke vinden dat maar vreemd en gaan op onderzoek uit…

 

Eindoordeel
+ Leuk avontuurlijk jongens- en meidenboek
+ Actuele thematiek
+ Vlot geschreven, passend bij de doelgroep

NW

Koop dit boek bij uw plaatselijke christelijke boekhandel of bestel online.