Boekdetails

6 - 12 jaar

LEEFTIJDSGROEP

Doen durven of waarheid

  • Auteur: Nico Vriesema
  • Illustrator(s): Tirza Beekhuis
  • Jaar van uitgave: 2020
  • Prijs: 8,75 (actuele prijs zie Bestel online)
  • Pagina's: 105
  • Uitvoering: Gebonden
  • Uitgeverij: Kwintessens
  • ISBN: 9789057885617

Victor wil wraak. Door Alisya lacht de hele klas hem uit! Natuurlijk zegt zij dat ze het niet gedaan heeft, maar Victor weet wel beter. Alisya houdt zich namelijk nooit aan de regels. Tijdens de zomervakantie vond hij dat avontuurlijk. Maar als hij had geweten dat ze hem zou verraden…

Wanneer Alisya betrokken lijkt bij criminele zaken, grijpt hij zijn kans. Hij hoeft alleen nog maar te bewijzen dat Alisya niet deugt…


Uitvoering
Gebonden boek met full colour hardcover. Het ontwerp van de omslagillustratie is van Tirza Beekhuis. De afbeelding straalt heel goed uit hoe spannend en avontuurlijk het verhaal is. Het boek ligt lekker in de hand, heeft een mooie schreefletter en witte dikke pagina’s. Leuk hoe de spelregels van Doen, durven of waarheid handgeschreven voor in het boek staan. Kortom: de uitvoering is prachtig.

 

Inhoud/taal
Doen, durven of waarheid is een heel spannend boek. Het spelletje Doen, durven of waarheid keert telkens in het verhaal terug. Er is in het verhaal sprake van geweld. Daarnaast is er een hoofdrol weggelegd voor ‘Het Heksenhuis’; een oud spannend huis dat in de volksmond zo wordt genoemd. Qua spanning vind ik dit boek daarom eerder passen bij wat oudere kinderen. Het taalgebruik vind ik niet echt geloofwaardig bij hoofdpersonen Victor en Alisya: ‘Heeft ze dan ook gezien hoe ik als een echte zielepoot weer naar beneden ben gevallen? Ik ben echt hopeloos’. ‘Werkelijk, wat ben jij een stijfkop.’ Zo praten kinderen van deze leeftijd niet.

De schrijver maakt erg veel gebruik van bijvoeglijk naamwoorden: Onderweg ontwijkt hij een verdwaalde voetbal en twee losgeslagen kinderen op driewielers. Soms doet de tekst zelfs literair aan, wat ik niet helemaal vind passen bij de doelgroep:

Aan weerszijden staan oude eikenbomen als een rij soldaten langs de weg. Onbuigbare wachters die de toegang tot de verlaten villa bewaken. Hun rechte, oude stammen staan sterk en onverzettelijk.

De trotse gloed verdwijnt als warm badwater door het afvoerputje.

De kamer, zijn maag en zijn gedachten maken nog een paar ererondjes die alles behalve glorieus voelen.

Een aantal gedeeltes vind ik wel goed. Ze stemmen op een positieve manier tot nadenken. Zoals wanneer de moeder van Vincent zegt: ‘Ruzies horen erbij lieverd. Ook beste vrienden maken ruzie. Dat betekent niet dat je geen vrienden meer bent. Het is onmogelijk om altijd dezelfde dingen leuk te vinden of overal dezelfde mening over te hebben. Neem je vader en mij. Geen één hobby gemeenschappelijk, maar toch al 15 jaar getrouwd’.

 

Eindoordeel
+ Mooie uitvoering
– Een te spannend verhaal voor de doelgroep
– Tekstueel te veel gebruik van bijvoeglijk naamwoorden en literaire zinnen

 

NW

Koop dit boek bij je plaatselijke christelijke boekhandel.