Een oma met twee staartjes

Oma Puck is niet zomaar een oma, o nee. Oma Puck is de oma van alle kinderen uit de buurt. Eigenlijk kan dat helemaal niet, maar bij oma Puck kan alles. Daarom is iedereen zo dol op haar. Ze woont in een heel gewoon huis, in een heel gewone straat, in een heel gewone stad. Maar oma Puck is helemaal niet gewoon. En als je bij haar op bezoek bent, gebeuren er altijd ongewone dingen. Ze ziet er ook niet uit als een oma zoals iedereen die heeft. Oma Puck heeft twee staartjes. Ook draagt ze een rode bril met witte stippeltjes. En ze heeft twee verschillende schoenen aan. Dat is wel een beetje gek voor een oma, toch? Maar als oma van alle kinderen uit de buurt, mag je er een beetje anders uitzien!  In 30 eenvoudige voorleesverhalen worden herkenbare situaties voor peuters, kleuters en opa’s en oma’s  beschreven.

Vormgeving en illustraties
Voor de omslag van het boek zijn heldere kleuren gebruikt. De illustraties zijn eenvoudig en aansprekend, waarbij Oma Puck, Pim en Pien lachend en uitnodigend vanaf de omslag aankijken. Bij alle voorleesverhalen zijn de heldere illustraties terug te vinden.  De verschillende emoties zijn eenvoudig te herkennen voor de jonge kinderen.  Er is meerdere  keren gekozen voor een combinatie van een illustratie en een foto Het is een originele keuze die alle verhalen net dat beetje meer geeft!

Taalgebruik
Joyce Bout sluit goed aan bij de belevingswereld van jonge kinderen.  De zinnen zijn kort en de woorden zijn eenvoudig. Nieuwe woorden worden op een verassende manier uitgelegd. Het taalgebruik is hier en daar wel wat moraliserend.

Christelijke karakter
Dit boek heeft een duidelijk christelijk karakter. In elk verhaal komt dit terug.  Elk verhaal sluit af met een dankgebed.

Doelgroep
Dit grappige boek is een echt voorleesboek. Jonge kinderen zullen genieten van het voorlezen bij opa of oma. Omdat het boek zo’n duidelijk christelijk karakter heeft, zal het door een specifieke doelgroep worden gelezen. Voor kinderen en (groot) ouders zonder enige voorkennis van het geloof, is dit boek minder geschikt.

Leesbeleving en leesplezier
Een grappig voorleesboek voor jonge kinderen. Er is een duidelijke opbouw en structuur en dat vinden jonge kinderen fijn. De korte verhalen zijn her en der nogal moralistisch. Dat is jammer want jonge kinderen willen zelf graag op ontdekkingstocht in de wereld en die ruimte is er niet altijd in de verhalen.

 

EW

Boekgegevens

Titel:

Een oma met twee staartjes

Jaar van uitgave:

2023

Aantal pagina’s:

64

Uitgeverij:

Gideon

Prijs:

€ 14,95

Deel deze recensie

Follow Me On Instagram

Het Platform Christelijke Kinderboeken promoot het christelijke kinder- en jeugdboek en reikt ieder jaar de EigenWijsPrijs, Het Hoogste Woord en de #YAP uit.

Zoeken

Iets kwijt? Vind het hier ...

© 2023, Alle rechten voorbehouden.