Boekdetails

6 - 12 jaar

LEEFTIJDSGROEP

Een lied bij het raam

  • Auteur: M.H. Karels-Meeuse
  • Illustrator(s): Daan van Oostenbrugge
  • Jaar van uitgave: 2020
  • Prijs: 9,50 (voor actuele prijs zie Bestel online)
  • Pagina's: 80
  • Uitvoering: Gebonden
  • Uitgeverij: Den Hertog
  • ISBN: 9789033130861

Ben en Luuk zitten naast elkaar in groep drie. Ze gaan graag naar school. Maar dan wordt opeens alles anders. Het coronavirus zet alles op zijn kop. Het virus is erg besmettelijk; vooral oudere mensen kunnen er erg ziek van worden. Daarom gaan er veel winkels dicht, mag je niet meer met veel mensen bij elkaar zijn en gaan ook de scholen dicht! Ben en Luuk kunnen nu niet meer naar school en naar de kerk.

Maar ook oma in het zorgcentrum mogen ze niet bezoeken. Gelukkig kan mama thuis lesgeven, maar dan moet de moeder van Ben werken in het  zorgcentrum. Hoe moet dat nu toch verder? Ben en Luuk vinden het allemaal best spannend en ingewikkeld. Ben verdwaalt zelfs even tijdens de ‘berenjacht’. Gelukkig doet iedereen zijn best om lichtpuntjes te bedenken en dat helpt, juist in de donkere tijd.

Bestel online

 

 Vormgeving en illustraties
De illustratie op de voorkant is kleurrijk. De titel geeft slechts een fragment weer van de inhoud van het verhaal. Het verhaal bevat weinig illustraties. De illustraties zijn sober en zwart -wit.  Het lettertype is goed leesbaar. De indeling/lay-out is helder.

 Taalgebruik
De gebeurtenissen in het verhaal wisselen elkaar snel af. Dat maakt het verhaal onrustig. De opbouw van de verhaallijn  is niet duidelijk terug te vinden. Dit maakt dat het moeilijk is voor de lezer om zich te blijven concentreren.

De schrijver heeft gekozen voor een zeer actueel maar ook heel ingewikkeld onderwerp. Omdat iedereen de situatie rondom het coronavirus anders beleeft, is het bijna onmogelijk om als schrijver niet te ‘gekleurd’  te schrijven.

 Doelgroep
De hoofdpersonen in het verhaal zitten in groep 3. Het boek is geschreven op E 4 niveau. ( eind groep 4) Het verhaal is echter niet geschikt voor jonge kinderen. Iets oudere kinderen kunnen de gebeurtenissen beter plaatsen en wie weet ontstaat er een mooi gesprek aan de keukentafel thuis.  Het christelijke aspect is zeker aanwezig in dit verhaal. Het is soms te zwart-wit aanwezig, helemaal gezien het moeilijke onderwerp en de verschillende beleving ervan.

 Oordeel
Een lied bij het raam is een gedurfd gekozen verhaal. De schrijver heeft zich heel duidelijk van tevoren goed verdiept in allerlei aspecten.  Maar omdat iedereen de situatie rondom het coronavirus anders beleeft, zou ik bijna zeggen: ‘te gedurfd’.  De beleving van de schrijver komt te veel naar voren in het verhaal, waardoor lang niet alle kinderen zichzelf kunnen identificeren met de hoofdpersonen.