Boekdetails

Kinderen & geloven

Een lange reis naar Bethlehem

  • Auteur: Sabine Zett
  • Illustrator(s): Susanne Göhlich
  • Jaar van uitgave: 2018
  • Prijs: 8.95
  • Pagina\'s: 24
  • Uitvoering: Gebonden
  • Uitgeverij: KwIntessens
  • ISBN: 9789057885112

Full-colour geïllustreerd prentenboek met het kerstverhaal.

Inhoud

In dit prentenboek worden kinderen meegenomen naar het kerstverhaal. Ze horen over de reis van Jozef en Maria naar Bethlehem, de geboorte in de stal, de herders op het veld, de wijzen en de ster. Alles komt samen rondom de voerbak waarin dit bijzondere kind ligt.

Uitvoering

Het prentenboek heeft een harde full colour kaft, het binnenwerk is geplakt. Illustrator Susanne Göhlich heeft een heel eigen stijl waar ik zelf erg van houd. De tekeningen spreken zeer tot de verbeelding van kinderen in de kleuterleeftijd. Het zou me niet verbazen als Göhlich ook striptekeningen maakt. De tekenstijl is enerzijds vluchtig, met snelle lijnen, niet te veel details. Maar het leuke vind ik dat op elke illustraties sfeer verhogende elementen zijn toegevoegd, zoals een lijn met lampjes onder een luifel of een poes op die op de bank bij Herodes ligt.

Sommige prentenboeken zijn zo groot dat ze amper in je kast passen. Dit formaat is prima.

Inhoud/taalgebruik

De start van het verhaal heeft kinderen direct te pakken: ‘Ik ga je een verhaal vertellen, een verhaal over iets dat meer dan tweeduizend jaar geleden gebeurde. Het is een mooi en belangrijk verhaal. Luister maar.’ In het hele boek worden dit soort korte zinnen gebruikt. Dit zorgt ervoor dat kinderen in groep 4/5 van de basisschool het verhaal ook zelf kunnen lezen. Het taalgebruik is passend voor jonge kinderen met veel hedendaags taalgebruik.

Persoonlijk hou ik van een wat meer directe manier van schrijven. Niet ‘Hij zal licht brengen waar het donker is’, maar ‘Hij brengt licht waar het donker is’. Niet ‘Die zal hun bagage dragen’, maar ‘die draagt hun bagage’. Dit neemt niet weg dat het een mooi prentenboek is dat ik graag aan mijn collectie toevoeg, zowel vanwege het verhaal als de illustraties.

Eindoordeel

Een prachtig prentenboek waarin het kerstverhaal op een begrijpelijke, hedendaagse manier wordt verteld.

+ Geweldige illustraties

+ Mooi formaat

+ Het kerstverhaal op een begrijpelijke, hedendaagse manier verteld

NW