Tijd voor kerst

Een kerstverhalenbundel onder redactie van Cora Vlaming met gedichten, korte, middellange en lange verhalen en een overzicht per leeftijd.

Inhoud

In Tijd voor kerst staan verhalen en gedichten in verschillende lengtes voor verschillende leeftijden. Met bijdragen van Jan Bot, Karel Eykman, Maaike Fluitsma, Lynette de Ruijter en vele anderen.

De index achterin helpt om een verhaal bij een gewenste doelgroep te vinden, al vind ik het erg onhandig dat er geen paginanummers in deze index staan. Dat zoekt niet handig.

Uitvoering

Een mooie gebonden full colour uitvoering. Op de achterkant staat: ‘de prachtige illustraties van Jenny Lindhout versterken de verhalen met sfeervolle en verrassende beelden’. Inderdaad, de illustraties zijn verrassend. De illustraties bij de gedichten brengen je direct in kerststemming evenals de paginagrote illustraties tussen de verschillende gedeelten in het boek. Bij de lange verhalen vind ik er wat te weinig illustraties bij staan. Als je voorleest wil je toch ook af en toe wat kunnen laten zien! Het papier voelt fijn aan, de bladspiegel had wat rustiger gemogen, vooral bij de lange verhalen met pagina’s vol tekst.

Inhoud/taalgebruik

Met zo veel verschillende auteurs is het lastig om iets over het taalgebruik in het algemeen wat te roepen. En met een verdeling in leeftijdscategorieën achterin zónder paginanummers erbij, wordt het helemaal lastig. Maar ik doe een poging!

Er staan grappige en onschuldige verhalen in, zoals ‘De ezel redt het kerstspel’ (Hiske de Vries) en ‘Een gouden randje’ (Anneke Wiltink). Er staan veel verhalen met engelen in, zoals Wie ben jij (Rolinka Klein Kranenburg) en Het Engelenhuis (Gerard van Midden).

De christelijke kerstboodschap komt in veel verhalen niet voor. Maar in het verhaal ‘De kerstnacht van Jande ‘(Henk Kuindersma) zit deze boodschap wél: ‘Jozef en Maria en het kind horen bij hen die geen huis hebben en die aangewezen zijn op de gastvrijheid van anderen. Het kind is gekomen om lotgenoot te zijn van vluchtelingen en asielzoekers. Van mensen die op zoek zijn naar vrede. Hoe zullen we hem deze nacht ontvangen? Als vreemdeling? Of als één van ons?’

In het verhaaltje ‘De kerststal’ (Tom de Boer) ontdekt Jos, doordat hij kan lezen, dat hij een kind van God is. Dat staat namelijk op zijn geboortekaartje.

Als je door de soms wat vrijzinnige verhalen heen kunt kijken, zit bijna overal wel een diepere laag onder. Je komt dan zinnen tegen als ‘Tussen de hemel en de aarde hangt een dikke, zwarte laag van ruzies en oorlog’. Ik behoor zelf tot de doelgroep van de korte verhalen van Jan Bot, maar ik heb er niets mee. Ze zijn me te vaag en abstract. Ditzelfde gevoel heb ik bij de gedichten voorin.

Eindoordeel

Een boek met gedichten, korte en lange verhalen voor allerlei leeftijden, geschreven door verschillende auteurs. De diversiteit vind ik persoonlijk lastig. Met de ene auteur voel ik wel een klik, terwijl de meeste verhalen en gedichten mij te abstract zijn.

+ Mooie uitvoering

– Veel abstracte verhalen waarin de echte kerstboodschap ontbreekt

NW

 

 

Koop dit boek bij uw plaatselijke boekhandel

 

Boekgegevens

Titel:

Tijd voor kerst

Jaar van uitgave:

2018
2018

Aantal pagina’s:

132
132

Uitgeverij:

KwIntessens
KwIntessens

Prijs:

10.05
10.05

Deel deze recensie