Een boel gevoel

‘Een boel gevoel’ staat stil bij veertig gevoelens die zijn verzameld rondom de vijf basisgevoelens: blij, boos, bang, verdrietig en ‘body’ (direct fysieke gevoelens). Wat zijn dit voor gevoelens? Waar in ons lijf voelen we ze? En hoe kunnen we er het beste mee omgaan?

Iedereen beleeft emoties verschillend. Waar de één iets in stilte beleeft, heeft de ander het hart op de tong. In contact zijn met je gevoel helpt je om je behoeftes te voelen en grenzen te bepalen. ‘Een boel gevoel’ geeft op een laagdrempelige manier inzicht in de gevoelens van jezelf en van anderen. Daarnaast is dit boek heel goed te gebruiken in gesprekken met kinderen.

Uitvoering
Een klein handzaam softcover boek. Wat de uitvoering origineel en modern maakt zijn de full colour emoji’s die zowel op de kaft als overal in het binnenwerk terugkomen. Ze werken verduidelijkend en trekken zeer de interesse van kinderen. Elk hoofdstuk heeft een eigen kleur. Zo is heel duidelijk welke basisemotie en sub-emoties bij elkaar horen. Bij ‘Een boel gevoel’ is ook een spel uitgebracht: ‘Een boel gevoel – Het emotiespel voor gezinnen en professionals’. In uitvoering is duidelijk dat boek en spel bij elkaar horen. Het lettertype in boek en spel zijn hetzelfde en de full colour emoji’s komen overal terug. De bijbehorende website geeft veel extra (achtergrond)informatie.

Inhoud/taal
De uitleg van de emoties is heel duidelijk en laagdrempelig omschreven. Na een korte tekst bij elke basisemoties volgt er een test met tien vragen. Bij elke score hoort weer een uitleg met aanvullende informatie en tips. Daarna worden de sub-emoties die bij de basisemotie horen benoemd en toegelicht. Zo horen bijvoorbeeld ‘verlegen’ en ‘paniek’ bij de basisemotie ‘bang’. En ‘schuldig’, ‘anders’ en ‘gekwetst’ horen bij de basisemotie ‘verdrietig’. Dit boekje is heel compleet en wat mij betreft een aanvulling voor de boekenkast van hulpverleners, leerkrachten, pastoraal werkers en gewoon gezinnen. Wij hebben hem zelf aan tafel gelezen. Het was heel verhelderend en leidde tot goede gesprekken met onze kinderen van zes en acht jaar oud. Het is zoals de auteur in de inleiding zegt: “Gevoelens zijn er en ze zijn er niet voor niets. Ze zijn door God gegeven om met hart en ziel te kunnen leven.”

Bij alle vijf basisemoties geef ik een paar zinnen die mij aangrepen en goed de tone of voice van dit boekje vatten.

Blij
Je wordt er niet gelukkig van als je té graag blij wilt zijn. Dat klinkt raar, maar als je per se blij moet zijn, is het extra lastig als je dat een keer niet bent. Als je kunt accepteren dat je af en toe baalt, sip of somber bent, gaat het meestal eerder over. Zoals de golven van de zee komen en gaan, zo gaat dat met gevoelens ook vaak.

Bang
We hoeven niet allemaal hetzelfde te doen en te kunnen en te durven. Sommige kinderen staan graag vooraan, anderen liever wat achteraan. Dat is allebei oké. Wel kun je je dapperheidsspier trainen. Als je nooit iets spannends doet, raakt die spier slapper. Door af en toe dingen te doen die je eng vindt, wordt je steeds dapperder.

Boos
Als boze gevoelens groot en heftig worden, loop je de kans dat dat gevoel het wint van je ik. Je ik, zoals je wilt zijn en doen. Het helpt dus om je boosheid niet op te laten lopen door dit in te slikken, maar om het op tijd te uiten. En dat hoeft niet per se boos. Vaak werkt het net zo goed of zelfs beter als je op tijd aangeeft wat je niet of graag anders wilt.

Verdriet
Verdriet heeft ook mooie kanten. Waar je verdrietig over bent, laat zien wat of wie belangrijk voor je is. Als je iemand bijvoorbeeld erg mist, betekent dat ook dat je veel van diegene houdt.

Body
Wat vind jij; heb je een lichaam of ben je je lichaam? Wat je antwoord ook is, je lichaam is van jou en hoort bij jou. (…) Het klinkt misschien raar, maar hoe je ook over je lichaam of je uiterlijk denkt, het is goed om er vriendschap mee te sluiten. Heb verdriet over wat er niet (mooi of gezond) is en probeer tegelijk lief te hebben wat er wél (goed) is. Je lichaam is een deel van wie je bent.

Eindoordeel
+ Alle emoties logisch gerangschikt bij elkaar en in heldere taal uitgelegd.
+ Heel geschikt hulpmiddel bij gesprekken, bijvoorbeeld in gezinnen of tussen hulpverlener en cliënt.
+ Extra compleet als je ook nog in bezit bent/komt van het tegelijk uitgebrachte spel. (kijk hier voor recensie van het spel)

NW

Koop dit boekje (samen met het spel) bij je plaatselijke boekhandel of
bestel online.

Boekgegevens

Titel:

Een boel gevoel

Jaar van uitgave:

2020
2020

Aantal pagina’s:

143
143

Uitgeverij:

Uitgeverij Plateau
Uitgeverij Plateau

Prijs:

16,99
16,99

Deel deze recensie

Follow Me On Instagram

Het Platform Christelijke Kinderboeken promoot het christelijke kinder- en jeugdboek en reikt ieder jaar de EigenWijsPrijs, Het Hoogste Woord en de #YAP uit.

Zoeken

Iets kwijt? Vind het hier ...

© 2023, Alle rechten voorbehouden.